Vis & water

Europees smokkelnetwerk glasaal opgerold

7866
17 feb 2017

Door nauwe samenwerking van de politie in verschillende Europese landen kon een groot smokkelnetwerk in glasaal worden opgerold. De smokkelaars werden vorige week gelijktijdig opgepakt tijdens massa-arrestaties in Griekenland, Spanje, Italië en Frankrijk. Het netwerk kon worden opgerold door nauwe samenwerking van politiekorpsen uit de eerder genoemde landen.

De smokkelaars worden onder meer beschuldigd van illegale handel in een beschermde diersoort die niet buiten Europa geëxporteerd mag worden. Er hangen hen lange gevangenisstraffen boven het hoofd.

Europese Aal

De aal begint zijn leven waarschijnlijk in de Sargassozee in de westelijke Atlantische oceaan. Het is een vermoeden, niemand ter wereld heeft ooit gezien hoe en waar de aal paait! Het kleine larfje begint vervolgens aan een lange reis over de Atlantische oceaan. Het larfje wordt hierbij geholpen door de oceaanstromingen. Na een tot drie jaar verschijnt het larfje als glasaal (net als glas is hij helemaal doorzichtig!) voor de Europese kusten om vervolgens de binnenwateren in te trekken.


De intrek van glasaal is de afgelopen jaren enorm afgenomen. Er wordt geschat dat er tegenwoordig nog maar 5% van de hoeveelheid uit de jaren ’60 en ’70 de binnenwateren probeert op te trekken. De glasalen stuitten op diverse dammen en dijken en/of zijn niet sterk genoeg om tegen de stroming op te zwemmen. Ook de Afsluitdijk vormt een grote barrière voor de glasaal. De Vismigratierivier maakt het voor de glasaal mogelijk om weer op eigen kracht naar het zoete water te zwemmen. In goede jaren kunnen er wellicht miljoenen glasaaltjes de Nederlandse wateren binnentrekken.

Bron: Vrienden van de Blije Vis

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.