Vis & water

Spectaculaire groei VISpas in 2020

4338
23 feb 2021

In 2020 verstrekte Sportvisserij Nederland maar liefst 644.000 VISpassen. Dat is een spectaculaire stijging van bijna 18 procent ten opzichte van 2019 – een jaar waarin ook al een recordaantal van 547.000 VISpassen werd uitgegeven.

De stijging van 17,8% door Sportvisserij Nederland uitgegeven VISpassen betekent een toename van bijna 100.000 sportvissers die bij een hengelsportvereniging zijn aangesloten. De afgelopen jaren groeide het aantal leden telkens gestaag met omstreeks 5%, maar de nieuwe aanwas in 2020 is met recht spectaculair te noemen.
 
Het vooraf gestelde doel om de groei te kunnen vasthouden werd ruimschoots overtroffen. Door deze groei verstevigt de georganiseerde sportvisserij haar plek als de tweede grootste sportbond van Nederland (achter de KNVB).Bijzonder jaar

 
Niemand had deze groei voorzien, maar 2020 was dan ook een bijzonder jaar. Toen de coronapandemie in maart ook hier uitbrak, kwam ons land vrijwel tot stilstand. Ook de sport had zwaar te lijden onder de maatregelen van de eerste lockdown, maar gelukkig mocht er nog wel recreatief worden gevist.

Daar werd door menigeen volop gebruik van gemaakt: de hengelsport bleek voor veel mensen verlichting te bieden tijdens alle corona-maatregelen. Met het mooie voorjaarsweer als steuntje in de rug zocht men massaal de waterkant op.

Jeugd 46% groei

 
Zeker de jeugd sloeg massaal aan het vissen. Het aantal JeugdVISpassen groeide van bijna 30.000 in 2019 naar ruim 43.000 in 2020 – een stijging van ruim 46%. Deze enorme groei is een spectaculair vervolg op de toename die we in 2019 al zagen.

De focus op de jeugd op social media door middel van het inzetten van vissende influencers zoals Enzo Knol werpt zijn vruchten af. Deze dynamiek wordt ondersteund door middel van jeugdactiviteiten zoals de ZomerVISkaravaan en vislessen op basisscholen.


 

Dames in de lift

 
Ook bij de vissende dames noteerden we een relatief grote groei. Waar in 2019 nog 21.000 vrouwen een VISpas had, steeg dit aantal vorig jaar naar 27.000. Dit is een stijging van bijna 30%. Dat de hengelsport onder vrouwen de laatste jaren flink terrein wint zie
je niet alleen aan de waterkant, maar ook op televisie – onder meer via het programma De Visvrouwen van Sportvisserij Nederland – en
aan de vangstberichten in diverse hengelsportmedia.

Steeds meer dames ontdekken hoe leuk sportvissen is en gaan in hun eentje of samen met andere vissende meiden naar de waterkant.


 

Sportvistoerisme

 
Ook het aantal buitenlandse VISpashouders bereikte in 2020 een nieuw record: 83.650 (23,4% meer dan in 2019). Naast het gunstige
sportvisklimaat in Nederland – veel water en de in vergelijking met het buitenland goedkope VISpas – werkt het meertalige platform
www.fishinginholland.nl als katalysator voor het sportvistoerisme.De Duitsers vormen met 83% de grootste groep buitenlandse VISpashouders, gevolgd door de Belgen (12,7%) en Fransen (1,4%). Zo’n drie procent van de buitenlandse leden valt onder de categorie ‘overig’ – dit betreft onder meer Engelsen, Zwitsers, Oostenrijkers en Italianen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.