Graskarpers in vijvers Veenendaal

7002
10 mrt 2016

Vrijdagmiddagmiddag 4 maart hebben wethouder Frits Beckerman, heemraad Dirk Siert Schoonman, Sander Kantelberg (voorzitter HSV De Rietvoorn) en Jan van de Bovenkamp (vice voorzitter Sportvisserij Midwest Nederland) graskarpers uitgezet in Veenendaal. Dit gebeurde onder grote belangstelling, er waren ongeveer 50 personen op dit uitzetevenement afgekomen.

Tijdens het uitzetten waren veel kinderen aanwezig. De meeste kinderen kregen de gelegenheid om zelf een graskarper uit te zetten en dit deden zij met veel enthousiasme en respect voor deze mooie vissen. Voordat de vissen hun vrijheid kregen zijn ze stuk voor stuk gemeten. De gemiddelde lengte was 53 centimeter met als uitschieter een graskarper van 74 centimeter.

Proef


In totaal zijn er 160 graskarpers verspreid over vier vijvers rond de wijk Dragonder Oost uitgezet. Het uitzetten van de graskarpers is een proef om waterplanten anders te beheren. Graskarpers eten nagenoeg alleen waterplanten en dat in grote hoeveelheden. Zij gaan ervoor zorgen dat de vijvers - die de afgelopen jaren kampten met een te sterke begroeiing van waterplanten - minder sterk begroeid raken. Hierdoor is het weer mogelijk om er te hengelen en te roeien.De proef is een initiatief van Hengelsportvereniging De Rietvoorn uit Veenendaal. Waterschap Vallei en Veluwe en de gemeente Veenendaal werken mee aan de proef. Over drie jaar wordt de proef geëvalueerd. De komende drie jaar zal daarom regelmatig worden gemeten hoeveel waterplanten er groeien en hoe het met de waterkwaliteit is gesteld.

Voordelen


De graskarpers kunnen, als zij hun werk goed doen, een milieu- en natuurvriendelijk alternatief vormen voor de traditionele maaimethoden. De vijvers worden nu eenmaal per jaar met de maaiboot gemaaid, wat een grote impact heeft op het onderwaterleven. Daarnaast leveren de graskarpers wellicht ook een financiële besparingen.Verder zijn het prachtige vissen om te zien. Graskarpers zijn bij warm weer vaak goed te zien. Ze zwemmen dan rustig in kleine groepjes aan het wateroppervlak.

Meld je vangst


Sportvissers die tijdens het vissen een graskarper vangen wordt gevraagd de lengte op te meten en dit (liefst vergezeld van een foto) door te geven aan HSV De Rietvoorn. Gevangen graskarpers dienen direct te worden terug gezet in hetzelfde water. Dit is een wettelijke verplichting! Op de website van Hengelsportvereniging De Rietvoorn is meer informatie te vinden over deze proef.

Gerelateerde berichten
02 mrt 2016 Verantwoord vis uitzetten doe je zo 9475 Een duurzame, gezonde en voor sportvissers aantrekkelijke visstand. Dat is het streven van Sportvisserij Nederland. Dit kan worden bereikt door het verbeteren van de waterkwaliteit en de leefomgeving van vissen. Soms is het echter noodzakelijk om vis uit te zetten. 02 mrt 2016 Honderdvijftig nieuwe graskarpers voor Veenendaalse wijk 4728 Bron: Veenendaalsekrant.nl. De Veenendaalse wijk Dragonder-Oost krijgt graskarpers in vier vijvers. De karpers worden vrijdagmiddag 4 maart in het water uitgezet door wethouder Frits Beckerman. Het gaat om in totaal 150 vissen, met een lengte van gemiddeld vijftig centimeter. 12 mei 2014 Waterplantenbeheer met graskarpers (video) 10301 In veel wateren zorgt overmatige plantengroei voor problemen en overlast voor sportvissers. Daarom voert Sportvisserij Nederland in samenwerking met een aantal hengelsportverenigingen graskarperproeven uit. Deze hebben als doel om te onderzoeken bij welke graskarperdichtheid waterplanten tot een aanvaardbaar niveau kunnen worden teruggebracht. 03 apr 2014 200 kilo graskarper uitgezet in America 9286 In samenwerking met Sportvisserij Nederland werd op 1 april 200 kilo graskarper uitgezet in de visvijver van HSV De Put, in America (L). Omstreeks 10:00 uur werden de graskarpers geleverd en gingen vrijwilligers aan de slag om de vissen zo efficiënt mogelijk uit te zetten. 25 apr 2013 Graskarper in Weert 12873 Afgelopen woensdag is 650 kilo graskarper uitgezet in de IJzeren Man In Weert. De uitzetting vond plaats in een samenwerking tussen HSV Sint Petrus en Sportvisserij Nederland. 26 feb 2013 Onderzoek bestrijding waterplanten gestart 10569 Hydroventuri methode voor bestrijden waterplanten in Houten. Sportvisserij Nederland is kort geleden gestart met een project Waterplantenbeheer. De laatste jaren wordt een sterke toename van de (onder)waterplanten in een groot aantal wateren in Nederland waargenomen. 04 mrt 2011 Graskarper in de problemen 8003 De graskarper is een bijzondere vissoort, die zich niet voortplant in Nederland. De rivier de Yangste, de grootste rivier in Azie, vormt het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de graskarper. De graskarper leeft in de hoofdstroom, zijrivieren en meren in de vloedvlaktes. 13 okt 2010 PvdA wenst graskapers tegen overlast waterplanten in vijvers 8270 Sneek – Om vijvers en vaarten aantrekkelijk te houden voor bewoners wenst de PvdA graskarpers uitzetten. Graskarpers zijn plantenetende vissen. Door deze vissen uit te zetten in vijvers en vaarten zal de plantengroei op een natuurvriendelijke manier worden tegengegaan. 04 jul 2008 Graskarpers moeten vijver Gouverneurstuin leeg grazen 10160 Bron: assen.nu ASSEN - Medewerkers van Stichting de Hofstede hebben vandaag vissen uitgezet in de vijver van de Gouverneurstuin. De ongeveer 75 vissen moeten er voor zorgen dat het kroos verdwijnt en dat het water en de vissen weer zichtbaar worden.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.