PvdA wenst graskapers tegen overlast waterplanten in vijvers

8274
13 okt 2010

Sneek – Om vijvers en vaarten aantrekkelijk te houden voor bewoners wenst de PvdA graskarpers uitzetten. Graskarpers zijn plantenetende vissen. Door deze vissen uit te zetten in vijvers en vaarten zal de plantengroei op een natuurvriendelijke manier worden tegengegaan.

Veel vijvers in woonwijken zijn dichtgegroeid met waterplanten. “Hierdoor kunnen kinderen niet in een bootje varen of in het water vissen”, aldus raadslid Johan Feenstra. “Riet en waterplanten belemmeren ook vaak een goede doorstroming van het water. Wij willen dit probleem graag op een natuurvriendelijke manier aanpakken door graskarpers in vijvers uit te zetten.

Deze vissen eten planten als voedsel en eten per dag een hoeveelheid planten op, dat gelijk is aan hun eigen gewicht. Graskarpers kunnen zich in het Nederlandse klimaat niet voortplanten en kunnen wel 20 tot 25 jaar oud worden”.

Op dit moment worden maaiboten ingezet om het dichtgroeien van vijvers te voorkomen. “Toch is de overlast van waterplanten weer snel terug” zegt Johan Feenstra. Alle redenen vindt hij om verder te kijken of de graskarper een goed alternatief is voor de maaiboot om de vijvers schoon te houden.

Bron: PvdA (Friesland)

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.