Update spiegelkarpers Noord-Willemskanaal

8236
08 jul 2016

In februari 2015 en 2016 zijn in totaal 480 gemerkte spiegelkarpers uitgezet op het Noord-Willemskanaal. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder na de eerste uitzet en rijst de vraag: Hoe is het met de karpers en wat zijn de eerste onderzoeksresultaten? In dit bericht een aantal opvallende terugvangsten en ontwikkelingen.

De meeste karpers zijn nog steeds in beeld en laten zich regelmatig zien bij de ontvangers. Ook zijn er tot dusver al 182 spiegelkarpers teruggemeld door enthousiaste sportvissers! De doorgaans nog kleine vissen worden door karpervissers gevangen, maar ook regelmatig door witvissers aan de vaste hengel of de feeder.

Eén karper op het Havenkanaal is al vier keer terugvangen en een andere karper is door dezelfde persoon gedubbeld. Enkele karpers lieten zich in twee dagen tijd twee keer vangen.

De karpers groeien prima en zien er gezond uit. Een karper is van 47 naar 62 cm gegroeid in 10 maanden tijd. Een aantal vissen van de eerste lichting is al over de vier kilo in gewicht en eentje heeft zelfs de 5 kilo al aangetikt, bijna een verdubbeling!


Deze karper werd op 8 december 2015 gevangen op 62 cm

Honkvast


De karpers in het zuidelijke deel van het kanaal lijken opmerkelijk honkvast. Ze hebben een duidelijke voorkeur voor het havenkanaal bij Assen en er zijn nauwelijks karpers die het zuidelijke pand hebben verlaten. De sluizen worden dus amper gepasseerd. De vissen op het noordelijke pand zijn veel mobieler en hebben zich meer verspreid. Het grootste deel is op het kanaal gebleven, maar een aantal karpers is naar het Zuidlaardermeer of de Glimmermade Plassen gezwommen.

Individueel te herkennen


Omdat alle 480 karpers individueel zijn te herkennen aan een oranje merkje, kan aan de hand van hengelvangsten de verspreiding van de karpers gevolgd worden. Daarnaast kregen 72 karpertjes een zendertje in de buikholte. Dankzij de zendertjes kunnen deze vissen continu gevolgd worden. Op belangrijke kruispunten van kanalen staan ontvangers opgesteld, die de passage van karpers met zender registreren.

Het doel van dit project is om meer inzicht te krijgen in de migratie van uitgezette karpers en de vangbaarheid. Het project is een samenwerking tussen de waterschappen Hunze & Aa’s en Noorderzijlvest, Hogeschool Van Hall-Larenstein, De KSN, Hengelsportfederatie Groningen-Drenthe en Sportvisserij Nederland.

De definitieve onderzoeksresultaten zullen medio 2017 beschikbaar komen.
Gerelateerde berichten
10 feb 2016 Spiegelkarperproject Noord-Willemskanaal 5578 Op 6 februari zijn er 240 gemerkte en gezenderde spiegelkarpers uitgezet in het Noord-Willemskanaal. Dit betrof de tweede lichting karpers die hier door De Karper Sportvisserij Nederland zijn uitgezet in samenwerking met Hengelsportfederatie Groningen Drenthe en Sportvisserij Nederland. 03 jun 2015 Veel karpervangsten op Noord-Willemskanaal (video) 10405 Het karperproject in Groningen begint interessante resultaten op te leveren. Niet alleen worden er veel karpers gevangen en teruggemeld, ook zwempatronen beginnen steeds duidelijker te worden. 23 apr 2015 Karpers Noord-Willemskanaal laten zich zien 5014 Het Noord-Willemskanaal tussen Assen en Groningen is sinds zaterdag 28 februari ruim tweehonderd karpers rijker. Op die dag zijn er op initiatief van Hengelsportfederatie Groningen Drenthe en de KSN 246 karpers uitgezet, die allemaal een uniek merkje meekregen. Een deel van de karpers (36 exemplaren) draagt ook een klein zendertje bij zich. Hierdoor kunnen de karpers gevolgd worden. Daarnaast vangsten sportvissers de karpers. Doel van deze uitzet is het onderzoeken van het gedrag van de karpers in het kanaal. De grote vraag daarbij is of de karpers op het kanaal blijven en of er in de loop van het jaar seizoensmigratie plaatsvindt. 03 mrt 2015 Eerste karper Noord-Willemskanaal teruggemeld! 8924 Afgelopen zaterdag 28 februari zijn op vier plaatsen langs het Noord-Willemskanaal in totaal 240 spiegelkarpers uitgezet, voorzien van tags en transponders. Inmiddels is de eerste vangstmelding al een feit! 26 feb 2015 Grote merkactie en karperuitzet Groningen (audio) 7205 Zaterdag 28 februari zullen er op vier plaatsen langs het Noord-Willemskanaal in totaal 240 spiegelkarpers worden uitgezet. De officiële uitzet is om 12.00 uur bij het federatiekantoor Transportweg 13, Tynaarlo.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.