Eerste karper Noord-Willemskanaal teruggemeld!

8812
03 mrt 2015

Afgelopen zaterdag 28 februari zijn op vier plaatsen langs het Noord-Willemskanaal in totaal 240 spiegelkarpers uitgezet, voorzien van tags en transponders. Inmiddels is de eerste vangstmelding al een feit!

Cher Stuivenberg uit Zandeveer ving zondagmiddag de eerste spiegelkarper alweer terug. Na het landen van deze vis zag hij direct het oranje merkje. Hij bedacht zich geen moment en maakte een duidelijke foto van het nummer op het merkje.

'Spiegelkarper 217' liet zich verleiden door een zelfgemaakte boilie met een pop-up maiskorrel. De spiegel zag er gezond uit en het feit dat hij een dag na de uitzet alweer aan het eten is, geeft aan dat deze vis zich al prima thuis voelt op het Noord-Willemskanaal!

Cher heeft de karper na meten en fotograferen weer teruggezet op het Noord-Willemskanaal, uiteraard met het merkje nog aan de vis zodat een volgende visser deze mooie karper ook kan herkennen. Cher krijgt als waardering voor deze terugmelding binnenkort de Veldgids Nederlandse Zoetwatervissen thuisgestuurd. Omdat hij bij de eerste 20 melders zit, krijgt hij ook nog eens een knuffelkarper cadeau.

Onderzoek naar trekgedrag

De 240 gemerkte spiegelkarpers die nu op het Noord-Willemskanaal zwemmen zijn onderdeel van een onderzoek naar het trekgedrag van karper op dit kanaal. Twee jaar lang wordt de migratie van de karpers gevolgd. Daardoor ontstaat meer inzicht in hoe de karpers zich gedragen op het kanaal. Naast de oranje merkjes met een uniek nummer, hebben 36 karpers ook een transponder meegekregen. Dit kleine zendertje zendt iedere 90 seconden een signaal uit, waardoor we precies kunnen volgen waar de karpers naartoe zwemmen.

Check de video vfan de uitzetting, gemaakt door stagiair en projectmedewerker Willem Romeijn:

Afname karperbestand reden voor onderzoek

De reden voor het onderzoek is dat sportvissers de afgelopen jaren steeds lastiger karpers weten te vangen op de scheepvaartkanalen in Groningen en Drenthe. Dat is niet vreemd, want sinds 2005 zijn er hier geen karpers meer uitgezet. Hoewel de karpers er goed groeien, planten ze zich nauwelijks voort op deze kanalen.

De Hengelsportfederatie Groningen Drenthe en de KSN regio Groningen Drenthe hebben daarom een plan gemaakt voor het verbeteren van het karperbestand op de kanalen door de uitzet van karpers. Omdat het streven is dat de karpers vooral op de kanalen blijven en niet wegzwemmen naar de in verbinding staande kleine beekjes en meren, is met de waterschappen afgesproken om voorafgaand aan de uitzet eerst onderzoek te doen naar het trekgedrag van de karpers.

Sportvisserij Nederland en de federatie gaan dit onderzoek samen met de waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest op het Noord-Willemskanaal uitvoeren. De karpers zijn geleverd door de firma Carp Farm en tijdelijk opgeslagen in het Viskweekcentrum Valkenswaard.

Win een knuffelkarper!

We hebben bij dit onderzoek de hulp van sportvissers nodig, die de vangsten van de karpers aan ons terugmelden. Dat kan op verschillende manieren:

Meld een karper als volgt:

De eerste 20 terugmeldingen winnen een karperknuffel van 61 centimeter die ook als kussen gebruikt kan worden. De spiegelkarpers binnen dit project dragen een merkje. Laat het merkje altijd in de vis zitten. Het kan zijn dat een karper zijn merkje is verloren. Maak dus altijd een foto van de linker flank zodat we de vis kunnen herkennen.

Lees meer

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.