Man aangehouden in Zeeland met 81 zeebaarzen

14031
04 feb 2019

(foto: Wijkagent Henk, Twitter) In het Zeeuwse Oostburg is vannacht door de politie een man aangehouden die 81 zeebaarzen bij zich had. De vissen zaten in vier grote Ikea-tassen.

De man, afkomstig uit Rotterdam maar zonder vaste woon- of verblijfplaats, zei dat hij de vissen had gevangen in België. 

Let op: voor sportvissers geldtvanaf 1 januari tot 1 april 2019 een algeheel meeneemverbod voor zeebaars. Sportvissers mogen vanaf 1 april t/m 31 oktober 2019 maar één zeebaars meenemen voor eigen consumptie. Sportvisserij Nederland is blij met de actie van de politie. De landelijke hengelsportorganisatie neemt nadrukkelijk afstand van dit soort volstrekt onacceptabele praktijken. Visstroperij met netten, hengels of elke andere vorm is illegaal en schaadt de visstand en de sportvisserij.

De officier van justitie bepaalt uiteindelijk de straf. In dergelijk gevallen wordt vaak de standaardboete van 1.000 euro voor de overtreding, het meenemen van zeebaars in de gesloten tijd, toegekend. Daarbovenop zijn recent in onder meer Friesland en Rotterdam boetes van € 40,- per kilo gevangen vis gegeven.

Meldpunt visstroperij

Om naleving van de visserijregels te waarborgen zijn binnen de hengelsport 1.200 verenigingscontroleurs en 100 buitengewone opsporingsambtenaren actief. Waar nodig werken zij intensief samen met de politie en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Ook is door Sportvisserij Nederland een Meldpunt Visstroperij opgezet. Hier kunnen sportvissers melding doen van actiiteiten aan of op het water die niet in orde lijken, zodat door handhavende instanties zo snel mogelijk actie kan worden ondernomen.

Lees ook:

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.