Oostvoornse botten

2796
17 jul 2020

Bot staat vooral bekend als een zeevis, maar deze platvis zwemt niet alleen in de Noordzee. Zo bevat het Oostvoornse Meer ook een omvangrijke botpopulatie. Bijzonder aan dit bestand is dat deze vissen uitzonderlijk goed groeien en lengtes van 40 tot wel 50 centimeter kunnen bereiken.

Voedselrijk


Dat de bot in het Oostvoornse Meer zo goed gedijt, komt hoogstwaarschijnlijk door het enorme voedselaanbod in het brakke water van deze oude zeearm (die via leidingen nog steeds in verbinding staat met de zee). Op en rond de bodem – het jachtterrein van de bot – wemelt het van de garnalen, kreeftjes, krabben en ander ‘hapklaar’ voedsel.

Van beroepsvisserij en natuurlijke predatoren heeft deze platvis in het meer bovendien weinig tot geen last. 

Rover pur sang


Naast de (grote) forellen waar het Oostvoornse Meer van oudsher om bekend staat, vormen de bakken van botten een mooie afwisseling voor sportvissers die graag met kunstaas vissen – het vissen met natuurlijke aassoorten is hier verboden.

Een beproefde methode om deze bodemrovers te vangen is het werpen met slanke shadjes van 5 à 10 centimeter lang op een jigkopje van zo'n 10 gram. Overigens hoef je niet per se strak tegen de bodem te vissen: de bot is een echte rover die je kunstaas komt halen, zelfs als je dit ruim boven de bodem aanbiedt.

Speciale bepalingen


Hotspots zijn de openingen tussen de strekdammen en de glooiingen van ondiep naar diep(er) water. Op die taluds ligt de platvis vaak in grote groepen bij elkaar – al is het soms even zoeken voor je zo’n ‘kluitje’ botten vindt. Soms liggen de botten echter zo ondiep dat je ze op zicht kunt vangen.

Let tenslotte op de speciale bepalingen voor het Oostvoornse Meer: gemotoriseerd varen is verboden (pak dus de bellyboat of (trap)kayak), er mag met één enkele haak (zonder weerhaak) worden gevist, in de maand november geldt een gesloten tijd en alle gevangen vis dient te worden teruggezet.

Bron: Hét VISblad - aug. 2020 (foto: Janny Bosman)

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide