Juridische zaken in 2021

975
16 jun 2022

Sportvisserij Nederland heeft juristen in dienst die zowel individuele sportvissers adviseren als hengelsportverenigingen en federaties. Geadviseerd werd onder meer over de bescherming van viswateren en het aquatisch milieu. Daarnaast worden cursussen gegeven op gebied van controle en handhaving.

Er werd dit jaar 17 maal juridisch geprocedeerd om de belangen van de hengelsport te beschermen. Het merendeel is met succes afgerond.
 

Waterkrachtcentrales visvriendelijk

 
Er zijn acties ondernomen om nieuwe waterkrachtcentrales alleen te realiseren als deze visvriendelijk zijn. Daarnaast waren er inspanningen om bestaande centrales visvriendelijker te maken. Dit jaar hebben deze inspanningen geleid tot strengere vergunningen voor de bestaande grote centrales in de Nederlandse rivieren.
 

Tegengaan beperking visrechten

 
Ook zijn er diverse procedures gevoerd om de beperking van sportvisserijmogelijkheden tegen te gaan. Zo is bij de Kamer voor de Binnenvisserij en verschillende rechtbanken geprocedeerd. Dit heeft onder meer geleid tot behoud van visrechten voor de hengelsport in Utrecht en Wilnis.

Meer handhaving


Voorlichting wordt verzorgd (via televisie, YouTube, tijdschriften, influencers, opleiding- en begeleidingsprojecten) om sportvissers  goed en verantwoord te laten vissen en de gedragscode recreatieve visserij van de FAO na te leven. Het gaat hierbij zowel om  dierenwelzijn als een correct gedrag in de natuur.
 
Door het verzorgen van opleidingen, het geven van subsidie, de registratie van controles en het versterken van de samenwerking met de politie is de handhavingscapaciteit door eigen boa’s en hengelsportcontroleurs verder uitgebouwd. Via het werkgeversoverleg groene boa’s is ingezet richting politiek en de ministeries J&V en LNV om een zo sterk mogelijke positie en ondersteuning te
krijgen voor deze boa’s.

Bron: jaarverslag 2021

Gerelateerde berichten
08 feb 2022 Nieuwe Veldgids Controle Visdocumenten 3319 De Veldgids controle Visdocumenten is geactualiseerd en waar nodig uitgebreid. De achtste druk geeft inzicht in de belangrijkste visserijregelgeving, welke schriftelijke toestemmingen zijn wettelijke vereist en wat de verdere bevoegdheden zijn van opsporingsambtenaren op het gebied van controle en handhaving van de Visserijwet 1963. 20 jan 2022 Centrale Lith eind 2021 stilgelegd voor aaltrek 1877 De waterkrachtcentrale bij Lith is in december 2021 bijna volledig stilgelegd voor de trek van schieraal. Dit omdat de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam een voorlopige voorziening van energiebedrijf Vattenfall – de uitbater van deze waterkrachtcentrale – had afgewezen. 02 jun 2021 Boetes én voorlichting bij landelijke controleactie (video) 4782 Bij een landelijke controleactie op de Visserijwet door politie, boa’s en controleurs van hengelsportverenigingen zijn afgelopen weekend de nodige boetes uitgedeeld aan sportvissers die in overtreding waren. 17 mrt 2021 Cursus controle voor politieacademie Apeldoorn 2685 Afgelopen week gaven medewerkers van Sportvisserij Nederland een online training aan de agenten in opleiding van de politieacademie Apeldoorn. Ze volgen de opleiding milieu-agent. 25 feb 2021 Honderden dode schieralen langs de Waal 3573 Afgelopen weekend werden aan de oevers van de Waal bij Nijmegen-Lent honderden dode palingen aangetroffen. Het vermoeden bestaat dat zij op hun tocht naar zee in dodelijke aanraking zijn gekomen met een gemaal of waterkrachtcentrale.
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.