HSV Service

Test jouw vissenkennis op visspotter.nl

6152
17 mei 2017

Op www.visspotter.nl, een initiatief van Arcadis, kun je videobeelden bekijken van vissen die door een vispassage zwemmen en mede aangeven om welke vissoort het gaat. Sportvissers helpen hier graag aan mee. Test jouw kennis en doe ook mee; zo help je zelf mee aan visstandonderzoek van achter de computer of de telefoon.

Elk voorjaar trekken miljoenen vissen de beken en rivieren op om te paaien en eitjes te leggen. Tijdens deze fascinerende reis komen zij allerlei obstakels tegen, zoals stuwen en gemalen. De afgelopen decennia werkten waterschappen hard om veel van deze obstakels te verwijderen of doorlaatbaar te maken. Ze bouwden onder meer vispassages; dat zijn geulen of constructies rond stuwen of gemalen, waardoor de vis stapsgewijs het hoogteverschil in het waterpeil overbrugt. Zo vervolgen de vissen hun weg stroomopwaarts!

Hulp van sportvissers

Om zeker te zijn van een goed werkende vispassage, onderzoeken we het gebruik door vissen. Dat doen Waterschappen onder meer door het plaatsen van onderwatercamera’s, die reageren op beweging. Zodra een vis door de passage zwemt, maakt de camera een opname. Zo registeren we alle vissen die er doorheen zwemmen. De analyse van deze prachtige beelden kost enorm veel tijd. Dat is waar initiatiefnemer Arcadis jullie hulp bij nodig heeft.Aan de slag!

Dit voorjaar starten de eerste onderzoeken op Visspotter. De waterschappen Aa en Maas, Drents Overijsselse Delta en De Dommel zijn de eersten die deze innovatie omarmen en met Visspotter aan de slag gaan! Op vier locaties plaatsen we onderwatercamera’s. Wil jij ons helpen met het visonderzoek? Ga dan naar www.visspotter.nl en bekijk de beelden! Zo zorgen we samen voor onze prachtige natuur.

Sommige beelden zijn gesneden koek voor sportvissers maar er zitten ook zeer moeilijke beelden in waar je slechts een glimp van een vis kan zien. Een echte uitdaging en iedere sportvisser kan er aan mee doen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.