Op www.mijnvismaat.nl zijn inmiddels 106 verschillende soorten vis gemeld. Vissoorten herkennen is soms niet eenvoudig, daarom helpt een team van vissoortenexperts alle VISmaten met het op naam brengen van de soorten. En dat is uniek! We stellen het team graag aan je voor!
Onderstaande visexperts hebben de online Cursus Visherkenning met succes afgerond en waren graag bereid om vismaten te helpen met het zoeken naar de juiste vissennamen voor hun vangsten.
Wil je jouw vissenkennis ook eens testen? Doe dan hier de online cursus visherkenning.
1. Bregtje Kuijk (37)
Werkzaam als ecologisch veldwerker en actief schepnetvisser bij de werkgroep vissenonderzoek Friesland (WVOF). Is enthousiast over en geïnteresseerd in vissen. Door het bezoeken van visserijkundig onderzoeken van Sportvisserij Nederland, werken aan de Vissenatlas Friesland, vissennetwerk dagen bezoeken en regelmatig met het schepnet te vissen houdt ze haar soortenkennis op peil en leert ook steeds meer nieuwe soorten kennen. Zou het liefst zien dat alle instanties die visgegevens verzamelen deze gegevens met elkaar delen in één grote database.
2. Frank Habets (34)
Is werkzaam in een ziekenhuis en is gespecialiseerd in allerlei ziekmakende micro-organismen. Maar het determineren van vissoorten vindt Frank nog veel leuker. Al sinds 1991 is hij besmet met het hengelsportvirus en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot een echte soortenjager en heeft een eigen blogspot. Hij schrijft daar verhalen over zijn zoektocht naar vissoorten die nog ontbreken op zijn indrukwekkende soortenlijst.
Frank struint vaak het internet af naar informatie over specifieke soorten. Een juiste determinatie op www.mijnvismaat.nl helpt enorm bij het monitoren van de visstanden. Zo zien we dat bijvoorbeeld de houting vangsten in ons land toenemen. Frank hoopt dat we ooit nog mee mogen maken dat de Atlantische steur regelmatig gemeld wordt op MijnVISmaat. Twijfel je of je een zalm of zeeforel gevangen hebt? Of vind je de die verschillende soorten steur erg veel op elkaar lijken? Geen nood, wij helpen jou graag!
3. Ruben van Wijk (26)
Is werkzaam als bouwkundige en probeert in zijn vrije tijd zoveel mogelijk aan de waterkant te vertoeven. Hij begon in de polders, maar sinds hij in de stad woont is hij helemaal gegrepen door streetfishing. Voor Ruben is vissen de ultieme combinatie tussen spanning en ontspanning. Ruben ving veel soorten en als hij niet wist om welke soort het ging dan werd dat bij thuiskomst direct tot op de bodem uitgezocht. Door regelmatig vangsten te controleren op MijnVISmaat en daarbij internet en gidsen te raadplegen, breidt hij zijn kennis uit en deelt hij die kennis met andere vissers.
4. Henk Stok (62)
Is manager bij een ingenieursbureau en is al heel zijn leven geïnteresseerd in alles wat met vissen te maken heeft: Hengelsport, aquarium houden, biologie en taxonomie. Zelfs zijn sterrenbeeld is vissen! Dat kan natuurlijk geen toeval zijn. Zijn kennis houdt Henk bij door veel te lezen en rond te snuffelen op internet. Het laat zich wel raden wat zou Henk gaat doen als hij met pensioen gaat.
5. Pieterjan Verhelst (25)
Onderzoekt het belang van de Westerschelde en de Belgische Kust voor paling en kabeljauw. Dit onderzoek wordt gedaan in samenwerking met de Universiteit Gent en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Pieterjan heeft dus van zijn hobby zijn werk gemaakt. Tijdens zijn onderzoeken komt hij veel in contact met verschillende vissoorten van zowel zoet als zout water. Veel Sportvissers vinden die zoute soorten nog best lastig, maar Pieterjan helpt jullie hier graag bij.
6. Peter Bodenstaff (47)
Door een bedrijfsongeval werkt hij niet meer, maar dat wil niet zeggen dat Peter stil zit want hij doet ontzettend veel. Hij doet vrijwilligerswerk op een zorgboerderij en daarnaast is Peter vismeester en geeft jaarlijks aan meer dan 1.000 kinderen vislessen (!).
Peter zet zich ook in voor paling over de dijk projecten, vist met het schepnet bij RAVON, organiseert viswedstrijden voor kinderen, is wedstrijdcontroleur bij Sportvisserij Fryslân, helpt mee op sportvisbeurzen en werkt mee aan de Vissenatlas Friesland.
Naast al deze activiteiten weet Peter ook nog tijd vrij te maken om te vissen wat hij al vanaf zijn 5e levensjaar doet. Zijn opa leerde hem de kneepjes van het vak en tot op de dag van vandaag geniet hij van het vissen met de vaste stok al is de techniek nu veel verder ontwikkeld. Naast vissen is natuurfotografie ook een grote hobby van Peter en dat is natuurlijk goed te combineren.
7. Manolo Sendon (35)
Voor zijn werk is Manolo verantwoordelijk voor verschillende zwembaden, helaas zonder vis maar wellicht fantaseert hij die er zelf wel bij. Als sinds jonge leeftijd vist hij, maar pas sinds 2002 raakte alles in een stroomversnelling. Manolo viste met verschillende technieken waardoor hij steeds weer andere vissoorten ving.
In 2011 ging hij zich echt toeleggen op het vangen van zoveel mogelijk verschillende vissen en werd een soortenjager. Voor de determinatie van vissoorten gebruikt hij de vissengids app, verschillende sites waaronder www.fishbase.org en mailt hij met andere soortenjagers. Over vissoorten is veel te leren en de cursus visherkenning is een mooie test voor jouw vissenkennis. Let op het is geen makkelijke cursus! Je kan vragen verwachten als: Hoeveel baarddraden heeft een kleine modderkruiper?
8. Pieter Beelen (29)
Inmiddels alweer 5 jaar werkzaam als projectmedewerker bij Sportvisserij Nederland. Een van zijn leuke projecten is het vangsten platform MijnVISmaat. Pieter is ook trotse organisator van het haaien evenement Sharkatag. Tijdens visserijkundige onderzoeken komt hij veel vissoorten tegen waardoor zijn kennis op peil blijf.
In zijn vrije tijd vist hij over heel de wereld op de meest uiteenlopende soorten. Hij schrijft freelance ook hengelsportartikelen voor diverse bladen waarin hij vertelt over zijn avonturen en vissoorten. Heb jij ooit tijdens een vakantie een vreemde tropische vis gevangen waarvan je de naam niet weet? Ook die mag je op www.mijnvismaat.nl zetten en dan helpen wij jou met de juiste naam.
Bart Niemeijer (26)
Na het afstuderen aan de Hogeschool van Hall Larenstein (Velp) kreeg hij een baan als visecoloog bij Bureau Natuurbalans - Limes Divergens waar hij zich bezig houdt met vis gerelateerde onderzoeken. Hij ontvangt regelmatig de vraag van studenten of waterschappen om welke vissoort het gaat. Bart zag die vraag ook op www.mijnvismaat.nl veel gesteld werd en besloot een handje te helpen. Bart weet veel van zowel zoet- als zoutwater soorten en mag met recht een visexpert genoemd worden.
Lees meer: