HSV Service

Vislessen zijn in trek!

2591
30 nov 2021

Ondanks de beperkende maatregelen door corona hebben in het afgelopen jaar bijna 4.000 kinderen een visles gekregen. Dankzij de inzet van de VISmeester, vrijwilligers uit de hengelsport en ouders van leerlingen hebben deze kinderen kennis opgedaan over de onderwaterwereld en dichtbij school een paar uur heerlijk kunnen vissen.

Niet alleen leerlingen zijn steevast enthousiast over de vislessen. Juffen en meesters zijn ook vol lof over de gratis service die Sportvisserij Nederland samen met de hengelsportfederaties en -verenigingen aanbiedt.

De vislessen zijn gericht op groepen 7 en 8 van basisscholen en bestaan uit een theorieles - waarbij de leerlingen van alles leren over de vis en zijn leefomgeving - en praktijkgedeelte (de visexcursie). Zowel de leerlingen, ouders als vrijwilligers worden voorafgaand aan het praktijkgedeelte aan de waterkant goed geïnstrueerd over de omgang met vis.Elke vis wordt met natte handen vastgehouden, voorzichtig onthaakt en laag bij het water teruggezet. Respect voor de vis en zijn leefomgeving staan voorop en na afloop van de visexcursie maken de kinderen de waterkant schoon.

Om het opruimen van (zwerf)afval nog gemakkelijker te maken, krijgt elke vismeester vanaf komend voorjaar een aantal Vang5-opruimsets.

Enthousiaste scholen

Het enthousiasme van scholen om visles te laten geven blijft overweldigend. Toen in het voorjaar de richtlijnen voor het geven van gastlessen werden versoepeld, stroomden de aanvragen voor vislessen binnen.

Na een periode van beperkte mogelijkheden was de behoefte aan een biologieles en visexcursie zo groot, dat veel lessen noodgedwongen zijn doorgeschoven naar het najaar van 2021 en het voorjaar van 2022.Draagvlak voor de hengelsport

Vislessen dragen bij aan de maatschappelijke zichtbaarheid van en draagvlak voor de sportvisserij. Hengelsportverenigingen die vislessen organiseren staan vaak goed bekend bij kinderen, hun ouders en plaatselijke overheden. Vissende kinderen gaan meer naar buiten dan hun niet-vissende leeftijdsgenoten en ze leren dat respect voor vis en natuur belangrijk is.

Vooral verenigingen die aan de leerlingen een gratis jeugdvergunning verstrekken en zo de kennismaking met het vissen laagdrempelig maken, zien na een visles veel jeugd aan de waterkant.

Bij voorkeur geeft de vereniging in de weken na de visles ook een vervolgcursus, zodat de kinderen een goede opleiding krijgen en op een goede en verantwoorde manier leren vissen.
Vissenschool.nl

Op de website www.vissenschool.nl lees je meer over het programma en de praktische invulling van de visles. Verder bevat het vissenschoolplatform informatie over de opzet en het doel van de vislessen voor bijvoorbeeld beleidsmakers van gemeenten en de pers.

Lijkt het je leuk om namens je eigen hengelsportvereniging of federatie vislessen te geven of hierbij te assisteren? Meld je dan aan voor de (gratis) cursussen VIscoach en VISmeester van Sportvisserij Nederland, die in het voorjaar van 2022 op meerdere locaties in het land worden georganiseerd.Gerelateerde berichten
22 nov 2021 Maak je stek schoon! 2342 Via de dit voorjaar door Sportvisserij Nederland gelanceerde Vang5-campagne helpen sportvissers mee in de strijd tegen zwerfafval. De campagne is meerjarig, maar werpt nu al zijn eerste vruchten af. 14 okt 2021 Gratis vissen met de online jeugdvergunning van de vereniging 2279 Kinderen tot 14 jaar kunnen inmiddels bij ruim 200 hengelsportverenigingen gratis kennis maken met de hengelsport. Deze verenigingen hebben de gratis Online Jeugdvergunning geactiveerd in hun ledenadministratie. Hiervan wordt al veelvuldig gebruik gemaakt, bijvoorbeeld in combinatie met de vislessen op basisscholen. Inmiddels hebben al meer dan 5500 kinderen in 2021 een gratis Online Jeugdvergunning ontvangen! 01 okt 2021 Cursussen voor hengelsport-vrijwilligers 2684 Om vrijwilligers van hengelsportverengingen en federaties te ondersteunen geeft Sportvisserij Nederland regelmatig cursussen op het gebied van jeugdwerk, controle van visdocumenten en wedstrijdcontrole. Deze cursussen zijn gratis te volgen en worden regionaal georganiseerd, waarbij in overleg zelfs maatwerk mogelijk is. 22 sep 2021 ZomerVISkaravaan 2021 - visfeest op 40 locaties in Nederland 2361 De ZomerVISkaravaan trok deze zomer weer door Nederland. Gedurende zes weken konden jongeren in hun vakantie op 40 verschillende locaties kennismaken met sportvissen. Hét VISblad ging langs bij de editie in Naarden-Bussum. 21 mei 2021 Online visles voor basisscholen 3468 Door corona zijn in het afgelopen jaar maar weinig vislessen gegeven. Ondanks de versoepeling van de coronamaatregelen is het onmogelijk om dit schooljaar alle visles-aanvragen te honoreren, zolang alle vismeesters en overige visles-vrijwilligers niet zijn gevaccineerd. Om aan de vraag van docenten en leerlingen te voldoen is daarom door Sportvisserij Nederland een alternatief bedacht: de online visles! 05 mrt 2021 Tips voor verenigingen om jeugd op weg te helpen 2938 In het afgelopen jaar heeft de jeugd meer dan ooit de waterkant opgezocht. Door corona is er behoefte aan leuke activiteiten die je op een veilige manier kunt uitoefenen, en vissen past daar perfect bij. Vooral kinderen die voor het eerst gaan vissen hebben wat ondersteuning nodig op het gebied van waterkennis, vaardigheden en de omgang met vis en natuur. Daar ligt een uitdagende taak voor de verenigingen!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.