Vis & water

Update Onderzoek Zuidelijke Randmeren (video)

3660
22 nov 2019

In oktober is gestart met het tweede –van het in totaal vier jaar durende- onderzoek door sport- en beroepsvisserij om inzicht te krijgen in de visstand op de Zuidelijke Randmeren. Op verschillende plekken is met sleepnetten (de zogenaamde zegen) op o.a. brasem en blankvoorn gevist.

Omdat beelden vaak meer zeggen dan woorden is er een korte video gemaakt van het onderzoek tot nu toe. Ook heeft het radioprogramma Vroege Vogels een item gemaakt over een belangrijke deelvraag van het onderzoek; ‘wat is het migratiegedrag van de brasem?’Gerelateerde berichten
26 sep 2019 Vervolg visstand onderzoek Zuidelijke Randmeren 3509 Sport- en beroepsvisserij starten maandag 7 oktober met het tweede jaar van het vierjarige onderzoek naar de visstand op de Zuidelijke Randmeren. Twee weken lang vist men met de zogenaamde zegen (sleepnet) op het Gooimeer, Eemmeer en Nijkerkernauw. 25 apr 2019 Experiment Zuidelijke Randmeren leeft onder sportvissers 4632 Vier jaar lang geen pootvis wegvangen uit de Zuidelijke Randmeren, maar onderzoek doen naar de visstand: wat levert dat op? Op donderdag 11 april kregen sportvissers ruim tijd voor vragen en antwoorden én werden de eerste resultaten van het onderzoek gepresenteerd. 02 apr 2019 Informatieavond onderzoek Zuidelijke Randmeren 2984 De beroepsvisserij en sportvisserij op de zuidelijke randmeren zijn sinds het najaar van 2018 bezig met een uniek experiment. Vier jaar lang vissen beroepsvissers op deze wateren alleen met fuiken op aal; met hun sleepnetten (de zogenaamde zegen) vissen ze alleen op brasem en blankvoorn in samenwerking met de sportvisserij ten behoeve van monitoring voor het experiment. Alle gevangen vis wordt direct na meting teruggezet. 23 jan 2019 Eerste resultaten visstandonderzoek Zuidelijke Randmeren 5723 De georganiseerde hengelsport en beroepsvissers doen de komende vier jaar samen een periodieke monitoring van de visstand op de Zuidelijke Randmeren. De resultaten hiervan dienen als basis voor een nieuw en duurzaam visserijgebruik. De eerste tien onderzoeksdagen zitten er inmiddels op. 26 okt 2018 Unieke samenwerking sport- en beroepsvisserij voor betere visstand op Zuidelijke Randmeren 6717 De beroepsvissers en sportvisserij op de zuidelijke randmeren gaan de komende vier jaar een uniek experiment uitvoeren. Vertegenwoordigers van beide partijen hebben daarvoor vandaag een overeenkomst ondertekend in Putten. Kern van de afspraken is dat vier jaar lang in de betreffende meren niet met sleepnetten (de zogenaamde zegen) op brasem en blankvoorn gevist wordt en een periodieke monitoring van de visstand plaatsvindt.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.