Groeiende markt voor loodalternatieven

10686
08 jan 2016

In het kader van verduurzaming van de sportvisserij heeft Sportvisserij Nederland een kleine steekproef gedaan naar loodvrije alternatieven voor vislood. Inmiddels zijn wat resultaten bekend!

Allereerst is er gekeken in hoeverre alternatieven van ijzer, glas of ander milieuvriendelijk materiaal online te koop is. Vervolgens werd een selectie daarvan ingekocht en getest door onder andere de DNCV (De Nederlandse Charterboot Vereniging), De KSN (De Karper Sportvisserij Nederland) en een aantal gerenommeerde sportvissers.

Levertijd, prijs, kwaliteit en bevisbaarheid


Het aanbod van loodalternatieven dat online te koop is valt helemaal niet tegen. Veel fabrikanten leveren diverse milieuvriendelijke visgewichten, zoals Caperlan, Fox Rage, Pallatrax, Quantum en Steel Angler en de Hengeldiscount. Producten die je direct kunt bestellen en worden thuisbezorgd. In de door Sportvisserij Nederland geïnitieerde test is gekeken naar de levertijd, kwaliteit, prijs en simpelweg of er prettig mee te vissen valt. Per type visserij (karper, roof- en zeevis) werd een selectie aangegeven.Hieronder volgen de producten die als beste uit de test kwamen voor de karper-, roofvis- (dropshot) en zeevisserij. Daarbij moet wel worden vermeld dat dit lijstje niet compleet is, want er zijn nog veel meer goede alternatieven online beschikbaar. Voor het overzicht van de geteste producten, zie de bijgaande lijst (pdf).

1. Fox Rage Dropshot Brass Weight
Dit product is een zeer goed alternatief voor lood in de dropshot visserij en wordt door de experts beoordeeld met een 9. Dropshot Brass Weights zijn hier verkrijgbaar

2. Quantum Surf Lead
Dit product is een geschikt alternatief voor het zeevissen vanaf strand of pier en wordt door experts beoordeeld met een 8,2. Surf Lead is hier verkrijgbaar.3. Steel Angler Distance Grip
Dit product is een goed alternatief voor lood in de karpervisserij en wordt door experts beoordeeld met een 7,8. Distance Grips zijn hier verkrijgbaar.Hoe verder met milieuvriendelijke alternatieven?


Het is duidelijk dat de markt voor milieuvriendelijke alternatieven groeit. Ook in 2012 en 2014 werd door Sportvisserij Nederland gekeken naar de online beschikbaarheid van loodalternatieven, maar dat viel toen nog behoorlijk tegen. Uit deze nieuwe test blijkt duidelijk dat milieuvriendelijke producten steeds beter beschikbaar zijn. Loodvrij vissen wordt goedkoper en komt steeds meer binnen handbereik van de sportvisser.
Gerelateerde berichten
02 dec 2015 Zeevis-enquête: de winnaars! 5082 Sportvisserij Nederland bedankt iedereen die de zeevis-enquête heeft ingevuld heel hartelijk. Wij zijn erg blij dat bijna 1500 sportvissers de enquête hebben ingevuld. Inmiddels zijn de prijswinnaars bekend! 10 nov 2015 Zeevis-enquête: maak kans op mooie prijzen! 8007 Sportvisserij Nederland wil graag weten wie de Nederlandse zeevisser is. Hiervoor is een korte enquête gemaakt. Onder de zeevisser verstaan wij iedereen die afgelopen jaar minimaal één keer aan/op zee heeft gevist. Onder de invullers van de enquête verloten wij mooie prijzen. 17 jun 2015 EFTTA en Europese hengelsportsector roepen op tot gebruik loodvervangers na 2020 6924 Brancheorganisatie EFTTA, ondersteund door een aantal Europese sportvisserijorganisaties, roept de handel en de sportvisser op om na 2020 geen lood maar loodvervangers te gebruiken. 20 aug 2013 Duikers maken 100 scheepswrakken schoon (video) 11257 Scheveningen - 20 augustus 2013 - Vandaag hebben duikers van Bescherm een wrak het 100ste wrak schoongemaakt in de Nederlandse Noordzee. 04 okt 2011 Demonstratie loodvrij vissen 10340 Op het schip De Onrust, afgemeerd in het zonovergoten haventje van Burghsluis in Zeeland, verzamelden zich 30 september 35 sportvissers van hengelsportverenigingen uit Zuid West Nederland voor een demonstratie viswedstrijd met loodvrij vismateriaal. 16 aug 2010 Nieuw loodalternatief 9275 In de toekomst zal het gebruik van lood door sportvissers door Europese regelgeving aan banden worden gelegd. Daarom is Sportvisserij Nederland in samenwerking met de hengelsportbranche nu al druk doende te zoeken naar milieuvriendelijke alternatieven voor lood. De Aëro Steel uit de Iron Mate range loodvrije werpgewichten van Q-baits is hier een veelbelovend voorbeeld van.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.