Demonstratie loodvrij vissen

10325
04 okt 2011

Op het schip De Onrust, afgemeerd in het zonovergoten haventje van Burghsluis in Zeeland, verzamelden zich 30 september 35 sportvissers van hengelsportverenigingen uit Zuid West Nederland voor een demonstratie viswedstrijd met loodvrij vismateriaal.

Behalve de vissers waren ambtenaren van Rijkswaterstaat, de Provincie Zeeland, Het Waterschap Scheldestromen, Syntens en vertegenwoordigers van natuurorganisaties Nationaal Park Oosterschelde en Vereniging Kust en Zee aanwezig. De wedstrijd werd georganiseerd door Sportvisserij Nederland en Sportvisserij Zuidwest Nederland samen met het bedrijf wat de lood alternatieven ontwikkelt, Modified Materials BV uit Halsteren.

Lood is giftig en ongewenst in het milieu. Het gebruik van lood is al in tal van toepassingen terug gedrongen, bijvoorbeeld in waterleidingen en in de jacht. In de sportvisserij wordt nog overwegend lood gebruikt.

Na een korte presentatie over de ontwikkeling van de lood alternatieven werden de trossen los gegooid. Op weg naar de eerste vis plek, met zicht op de haven van Burghsluis en de Plompe Toren, werden de hengels voorzien van loodvrije gewichten.

Daarbij kozen de vissers een werpgewicht uit de uitgereikte alternatieven, die waren gemaakt van een steenachtig zwaar mineraal en van staalpoeder met verschillende binders. Een van die binders was zelfs gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal, zodat het gewicht, mocht het bij het vissen verloren gaan, in het water helemaal kan vergaan tot slechts onschuldige roest overblijft.

Prijzen

Voor de wedstrijd werd op aantallen gevist, met prijzen voor nummers 1, 2 en 3 en een prijs voor de langste vis. Uiteraard hadden de vissers elk hun eigen vistechniek, en kozen ze het gewicht wat daar het best bij paste. Aanvankelijk was er wat scepsis, maar al spoedig waren de meeste vissers gewend aan het iets van lood verschillende gedrag. Gaande de dag groeide het vertrouwen in de loodvrije producten. Zeker toen na de lunch de keuze voor de vissers werd uitgebreid met gietijzeren producten. Jos Lobee zag tot zijn grote tevredenheid dat een aantal vissers het toch hield bij een van de composiet producten, waaraan de laatste maanden hard was gewerkt.

Waardevol

Het mooie weer en de behoorlijke vangst maakten het tot een prachtige dag voor de vissers. Er werden meerdere forse zeebaarzen gevangen, en een haai, met 65 cm lengte de grootste vis van de dag. De dag werd afgesloten met een prijsuitreiking en een borrel in de haven. De “vangst” voor de ontwikkelaars van de lood alternatieven bestond niet uit vis, maar uit waardevolle informatie uit gesprekken met de vissers, die uitvoerig vertelden over hun ervaringen met de materialen en een dikke stapel enquêtes, die de vissers werden ingevuld. Deze informatie zal worden gebruikt bij het aanbrengen van de laatste verbeteringen in de komende maanden.

De vangst over de gehele wedstrijd was gevarieerd. Aan boord kwamen steenbolk, wijting, schar, bot, zeebaars en kabeljauw. Maar de langste vis was een zeldzame hondshaai van 64 centimeter. De winnaar ving 20 vissen. Over het algemeen waren de vissers tevreden over de vangst en de loodvervangers. Gezien de sterke stroming mochten de gewichten wel iets zwaarder zijn (350 gram i.p.v. 200 gram had prima gekund).

De conclusie van Jos Lobee is dat veel van de aanwezigen de gebruikte producten als een technisch volwaardig alternatief zien voor lood. En dat is goed nieuws voor het Nederlandse water en de Nederlandse visser. Modified Materials zal, gesterkt door de ervaringen van vandaag, doorgaan met de ontwikkeling en het opzetten van de productie van de lood alternatieven. Het bedrijf hoopt daarbij op voortzetting van de uitstekende samenwerking met Sportvisserij Nederland en Sportvisserij Zuidwest Nederland.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.