Update staand wantvisserij Europoort/Maasvlakte

3968
23 jul 2015

Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft vorig jaar bezwaar gemaakt tegen de staand want visserij in het Rotterdamse havengebied. Binnenkort zal het hoger beroep worden behandeld. Een update over wat er precies speelt en aan de procesgang vooraf ging.

Ook dit jaar wordt er helaas nog met staand want gevist in het Rotterdamse havengebied. Het betreft drie vergunningen voor maximaal 2.500 meter staande netten – in totaal mag er dus iedere dag met maximaal 7.500 meter staand want worden gevist. De vergunningen zijn geldig tot en met 31 december 2015. Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft in augustus 2014 bezwaar gemaakt tegen deze door het ministerie van Economische Zaken afgegeven vergunningen. Aangezien staatssecretaris Dijksma deze bezwaren ongegrond heeft verklaard, heeft Sportvisserij Zuidwest Nederland in samenspraak met Sportvisserij Nederland dit voorjaar beroep (bijlagen) ingesteld bij de rechtbank. Het is nog niet precies bekend wanneer deze zaak door de rechter op een hoorzitting zal worden behandeld, maar naar verwachting zal dit in september of oktober zijn.

Gronden van het beroep

De belangrijkste gronden van het beroep van Sportvisserij Zuidwest Nederland zijn gericht op verschillende feiten. Zo gaat de staatssecretaris compleet voorbij aan het belang van de 100.000 unieke sportvissers die jaarlijks in het Rotterdamse havengebied vissen. Bovendien zijn de vergunningen in strijd met het eigen beleid van het ministerie van EZ dat voorschrijft dat het gebruik van staand want moet worden afgebouwd, dat sterfte van migrerende vissoorten moet worden voorkomen en dat de hinder voor de sportvisserij moet worden beperkt. Ook vallen de vergunningen niet te rijmen met het feit dat het zeer slecht gaat met de zeebaars. Tenslotte zijn de vergunningen niet correct en innerlijk strijdig omdat ze ook voorwaarden bevatten die betrekking hebben op fuiken.

Waar mag worden gevist?

De publiekrechtelijke vergunning die het ministerie van Economische Zaken uitgeeft aan de drie beroepsvissers heeft betrekking op het vissen in de Maasmond, de Nieuwe Waterweg, het Calandkanaal en het Beerkanaal. Desondanks wordt er ook gevist in het Yangtzekanaal. Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft hierover contact opgenomen met het ministerie aangezien dit in strijd lijkt te zijn met de vergunning. Daarbij is ook aangegeven dat de georganiseerde sportvisserij graag haar zienswijze wil geven bij een eventuele aanpassing/uitbreiding van de vergunning naar het Yangtzekanaal. Indien staatssecretaris Dijksma besluit om vanaf 2016 opnieuw vergunningen te verlenen voor de staand wantvisserij, zal Sportvisserij Zuidwest Nederland hier uiteraard opnieuw bezwaar tegen maken.

Meld overlast

Mocht je tijdens het vissen in het Rotterdamse havengebied overlast ervaren van de staand wantvisserij, meld dit dan bij Sportvisserij Zuidwest Nederland. Wees hierbij zo duidelijk mogelijk en maak bij voorkeur foto’s en/of filmpjes van de situatie en stuur een kaartje met daarop de locatie mee.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.