Jaaroverzicht recordvangsten 2020

18491
17 feb 2021

Als gevolg van de coronapandemie werd er in 2020 meer dan ooit gevist in Nederland. Dit vergroot de kans op het verbreken van een record aanzienlijk en daarom stroomden bij zowel de Nederlandse Commissie Record Zeevissen (NCRZ) als de Beet Nederlandse Recordlijst Zoetwatervissen (BNRZ) de claims binnen.

In de categorie Nederlandse zeevissen werden elf recordclaims ingediend, waarvan zeven het tot een nieuw record schopten. Opvallend is dat er maar liefst vier claims voor kongeraal binnen kwamen.

De grootste en zwaarste was die van Martijn Roos met 76 cm en 952 gram. Alle vier de meldingen kwamen van de pieren bij Wijk aan Zee en IJmuiden, wat erop lijkt te wijzen dat de kongeraal zich in dit gebied heeft gevestigd. De verwachting is dan ook dat het huidige record in 2021 wordt aangescherpt.


Congeraal

Catch & release


Andere zoute soorten waarvan vorig jaar het record werd verbeterd zijn de slijmvis (16,5 cm), paganelgrondel (14,7 cm), pijlstaartrog 
(141 cm), stekelrog (68 cm), ruwe haai (169,5 cm) en sardien (26,8 cm). Kijk voor het overzicht van de lijsten met alle records op www.ncrz.nl.


Ruwe haai

Op deze onlangs geheel vernieuwde website vind je ook het claimformulier voor het indienen van een mogelijk nieuw record en de bijbehorende reglementen. Het is goed om te weten dat het in de categorie Nederlandse wateren mogelijk is om een gevangen vis te meten, terug te zetten en vervolgens te claimen als een potentiële recordvis.

13 zoete records

 
Op het binnenwater is in 2020 ook fanatiek gevist en zo zijn voor wat betreft de zoetwatervissen de records voor maar liefst dertien soorten aangescherpt.


Kleine modderkruiper

Dit betreft de kleine modderkruiper (10 cm), dunlipharder (77 cm), marmergrondel (7 cm), driedoornige stekelbaars (7 cm), blauwneus (48 cm), blauwband (10 cm), giebel (55 cm), houting (55 cm), Kesslers grondel (18 cm), kroeskarper (45 cm), riviergrondel (14 cm), serpeling (21 cm) en Siberische steur (142 cm). Kijk voor alle zoetwaterrecords op www.bnrz.nl.


Houting


Kroeskarper
Gerelateerde berichten
09 okt 2020 Record zeevissen website (NCRZ) make-over 4441 De website van de Nederlandse Commissie Record Zeevissen (NCRZ) is compleet vernieuwd. De lay-out is in een nieuw jasje gestoken en de belangrijkste zaken – zoals het claimformulier en de recordlijsten – hebben een prominentere plek gekregen. Ook is de site nu beter geschikt voor mobiel gebruik. 09 sep 2020 Nieuwe visrecords 6148 De commissie van de BNRZ (Beet Nederlandse Record Lijst Zoetwatervissen) blijft nieuwe records ontvangen. Bestaande records worden aangescherpt en er worden records gevestigd voor soorten waarvan nog geen record bestond. De nieuwe recordvissen vind je met foto terug op www.bnrz.nl. 18 jul 2020 Recordvissen-regen 12919 Tijdens het vele en fanatieke vissen van de afgelopen maanden zijn weer tal van mooie vissen gevangen, waaronder een aantal (potentiële) recordvissen. Hieronder een greep uit de meest bijzondere vangsten. 07 apr 2020 Records zeevissen op een rijtje 7872 Grote vissen spreken bij veel sportvissers tot de verbeelding en vaak vraagt men zich af hoe groot of hoe zwaar een bepaalde vissoort kan worden. Al 50 jaar worden de records van zeevissen bijgehouden door de NCRZ (Nederlandse Commissie Record Zeevissen). Ook afgelopen jaar zijn er weer de nodige records verbroken in binnen en buitenland. De records zijn te zien op de website NCRZ.nl. 02 apr 2020 Nieuw Nederlands record blauwneus 4879 Regelmatig worden de records op de BNRZ-lijst scherper gesteld. Zo zette Gijs van Straten het Nederlands record voor de blauwneus op een respectabele 47 centimeter. 07 jan 2020 Nieuw BNRZ-record baars: 56 cm! 22509 Hoe uitzonderlijk goed de baars de laatste jaren gedijt in Nederland, weet de gepassioneerde Duitse baarsvisser Thomas Gronenwald als geen ander. Niet voor niets vist hij dolgraag in ons land. Met de vangst van een exemplaar van maar liefst 56 cm schreef hij onlangs het nieuwe BNRZ-record baars op zijn naam.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.