'Nederland doet te weinig tegen illegale visvangst'

5425
03 feb 2016

Nederland is laks in de aanpak van illegale, ongedocumenteerde en ongereguleerde visvangst. De controle hierop is de slechtste van de grote Europese importlanden. Dit is de conclusie van een consortium van non-gouvernementele organisaties die zich inzetten voor een duurzame en sociaal verantwoorde visserij.

Het World Wildlife Fund (WWF), de Environmental Justice Foundation, Oceana en onderzoeksbureau PEW hebben met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur cijfers gekregen van de Europese Commissie. Volgens hen laat de aanpak van de import van verdachte vis van buiten de EU nog altijd te wensen over. Hierover zijn in 2010 afspraken gemaakt. Behalve het risico dat er illegaal gevangen vis op de markt komt, lijkt de Europese Unie ook kwetsbaar voor importvis die door slavenwerkers wordt gevangen.

-> Lees het hele bericht in de Volkskrant

Gerelateerde berichten
10 dec 2015 Nederland nummer drie in lijst van overbevissing 7212 Europese ministers staan 20% overbevissing in Europese wateren toe. Uit nieuw onderzoek van de New Economics Foundation (NEF) blijkt dat Europese ministers voortdurend hogere limieten aan de vangst hebben gesteld dan wetenschappelijk werd geadviseerd. Dit heeft miljarden aan economisch potentieel gekost. 16 sep 2015 Leven in zee in veertig jaar tijd gehalveerd 4392 Het leven in de zeeën is de afgelopen veertig jaar gehalveerd. De populaties vissen, zeezoogdieren, reptielen en zeevogels in en rond zee is met gemiddeld 49 procent gedaald. 08 jun 2015 90 Europese vissen met uitsterven bedreigd door overbevissing 8072 Overbevissing is een groot probleem, waar zo’n 88 procent van alle vissen in Europa onder lijdt. Negentig Europese vissoorten worden zelfs met uitsterven bedreigd. Het gaat hier voornamelijk om haaien, roggen en andere kraakbeenvissen. 16 dec 2014 Stop de overbevissing 6002 Vandaag vinden in Brussel de laatste en beslissende gesprekken plaats over de vangstquota voor de visbestanden in de Atlantische Oceaan en aangrenzende wateren voor 2015. In aanloop naar dit overleg hebben 137 Europese niet-gouvernementele organisaties, waaronder Sportvisserij Nederland, staatssecretaris Sharon Dijksma opgeroepen een einde te maken aan overbevissing. 15 aug 2014 Arapaima dreigt uit te sterven 12681 De arapaima, een van de grootste zoetwatervissen ter wereld, dreigt uit te sterven door overbevissing van de Amazone. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Aquatic Conservation. 13 mei 2014 Aanpak ongereguleerde beroepsvisserij benedenrivieren 9628 De toegenomen beroepsvisserij op de benedenrivieren, maar ook op andere wateren in Nederland, vormt een ernstige bedreiging voor de visstand. Dit staat bij Sportvisserij Nederland en Sportvisserij Zuidwest Nederland hoog op de agenda. Reden voor een grondig onderzoek en duidelijke maatregelen. 24 apr 2014 Kerry waarschuwt voor leegvissen oceanen (video) 5943 De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft in een videoboodschap op de 'oceanentop' in Den Haag gewaarschuwd voor overbevissing in de oceanen. 10 apr 2014 Visstand Waddenzee flink gedaald (video) 6705 De visstand in de Waddenzee is de afgelopen 50 jaar drastisch gedaald, blijkt uit langdurig onderzoek van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.