Roofviswedstrijden

30 mei 2016

Op het zoete water was het wedstrijdvissen lange tijd het domein van de witvissers. De laatste jaren heeft het wedstrijdelement in de roofviswereld echter ook vaste voet aan de grond gekregen. Bij roofviswedstrijden gelden strikte regels vanwege het welzijn van de vis.

Wedstrijdvissen is een belangrijk onderdeel van de sportvisserij. Allereerst is het leuk om je vaardigheden te meten met andere vissers en brengt het competitie-element extra spanning met zich mee. Verder zorgt het wedstrijdvissen voor veel positieve publiciteit. Zeker de grote internationale wedstrijden trekken veel toeschouwers en genereren de nodige media-aandacht.

Onze topvissers kunnen zich tegenwoordig bovendien meten met de beste vakbroeders ter wereld. Het wedstrijdvissen is in ons land inmiddels zo professioneel georganiseerd dat Sportvisserij Nederland is toegetreden tot Het Nederlands Olympisch Comité*Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF).

Haute couture


Verder is de wedstrijdvisserij ook een belangrijke motor voor de nood-zakelijke vernieuwing binnen de sportvisserij. Het is in feite de haute couture van de hengelsport. Wedstrijdvissers willen nu eenmaal altijd het onderste uit de kan halen en zijn daarom continu bezig met het verfijnen en bedenken van (nieuwe) technieken, tactieken en materialen.

Een relatief jonge discipline als de feedervisserij zou er zonder de ontwikkelingen in het wedstrijdvissen bijvoorbeeld nooit zijn gekomen. Ook de recreatieve sportvisser profiteert dus mee van de vernieuwingen en stroom van nieuwe materialen die hun oorsprong vinden in de  wedstrijdvisserij.

Heel populair


Waar de wedstrijdvisserij traditioneel een witvisbolwerk was, neemt de populariteit van het in wedstrijdverband vissen op roofvis gestaag toe. Zo kennen we sinds het begin van de jaren ‘90 het Nederlands Kampioenschap Snoekbaarsvissen (NKS). Andere grote roofviswedstrijden in ons land zijn de Predator Tour – een driedaags evenement waarbij de focus op zowel snoek, baars als snoekbaars ligt – en de World Predator Classic.

Bij deze internationale roofviswedstrijd strijden zowel bootvissers, bellyboaters en kayakvissers om de eer en een goed gevulde prijzenkast. En in bijna iedere stad worden tegenwoordig streetfishing wedstrijden georganiseerd. Die zijn opvallend populair, ook bij de jonge generatie sportvissers.

Zorgvuldig


Vanuit het oogpunt van een verantwoord visstandbeheer verdienen roofviswedstrijden extra aandacht. Roofvissen zijn toppredatoren
en spelen een belangrijke rol in het bewaren van het natuurlijk evenwicht onder water. Dat is bijvoorbeeld de reden dat we een gesloten seizoen voor roofvis kennen.

Dit wordt daarom logischerwijs ook meegenomen in de wedstrijdreglementen. Die zijn sowieso strikt: zorgvuldigheid (met betrekking tot dierenwelzijn) staat hoog in het vaandel bij het omgaan met gevangen roofvis. Na de vangst moet de vis direct worden gefotografeerd – om aan de hand van de foto de vangst te melden – en daarna zo snel mogelijk worden teruggezet. Iedere vis die weer ongeschonden aan het water wordt toevertrouwd, kan immers later nog een keer worden gevangen – een principe dat overigens voor alle viswedstrijden geldt.
Gerelateerde berichten
     12 nov 2019 Streetfishing in Groningen 1791 Maar liefst 150 fanatieke sportvissers streden op zaterdag 9 en zondag 10 november in Groningen voor de winst tijdens de allereerste Freestyle Live, een nieuw initiatief van Spro Freestyle, Franks Angeltouren en Sportvisserij Groningen Drenthe.      08 nov 2019 Primeur: NK Streetfishing 1668 Op zaterdag 9 november vindt in Amsterdam de eerste editie van het Nederlands Kampioenschap Streetfishing plaats. Deze primeur is ook een testcase voor de komst van een internationaal erkende evenknie in deze jonge hengelsportdiscipline.      19 okt 2017 World Crank Cup videoverslag (video) 5074 Op 5 en 6 oktober werd op de Amer en Merwede de World Crank Cup gevist. 15 sportvissers uit heel Europa streden tijdens deze bijzondere roofviswedstrijd die live was te volgen op Facebook. Check het videoverslag van Shimano.      22 jun 2017 World Predator Classic in volle gang 3069 Gisterochtend is de prestigieuze roofviswedstrijd World Predator Classic van start gegaan op het Haringvliet. Ruim 200 sportvissers strijden om de titel beste roofvisser vanuit de boot, beste streetfisher en beste kajakvisser.      07 feb 2017 Inschrijving Streetfish competitie MidWest Nederland geopend 3178 Een aantal sportvissers zit er al een tijdje op te wachten maar het officiële moment is daar..... de inschrijving voor de competitie streetfishing 2017 is geopend!      17 okt 2016 Word jij kampioen streetfishing van Groningen en Drenthe? 2820 Streetfishing is de laatste jaren zo populair geworden dat de tijd rijp is er een kampioenschap aan te verbinden. Daarom organiseert de Hengelsportfederatie Groningen Drenthe samen met streetfishing specialist Bart van de Walle het open federatieve kampioenschap streetfishing dat plaatsvindt op 30 oktober en 27 november aanstaande, respectievelijk in Assen en Groningen.      29 jun 2016 World Predator Classic: hengelsporteventement van wereldklasse 5197 Het Haringvliet is van 28 juni tot en met 2 juli het strijdtoneel van de World Predator Classic. Vanuit Hellevoetsluis wordt er drie dagen lang op roofvis gevist. Organisator Ross Honey heeft hoge verwachtingen van de derde editie van dit unieke internationale evenement.      23 jun 2016 Spannende finale Streetfishing in Amsterdam; kom kijken! 3040 Zondag 26 juni is de laatste wedstrijd van de streetfishing competitie van Sportvisserij MidWest Nederland. Met een nek aan nekrace tussen drie teams wordt het een superspannende finale in hartje Amsterdam.      06 jun 2016 Predator Tour 2016: winnaars bekend (video) 5419 Afgelopen weekend vond in Nederland op het Hollands Diep/ Haringvliet het grootste roofvisevenement van Europa plaats: de Predatortour. Maar liefst 100 boten namen deel. In drie dagen moesten de vissers drie snoeken, drie snoekbaarzen en een baars vangen.      31 dec 2015 Dit is een test 1487 Dit is de inleiding

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide