Sportvistoerisme

22 sep 2016

Nederland is een echt sportvisland. Nergens in Europa heb je zoveel viswater binnen handbereik: zoet en zout, van sloten en plassen tot kanalen en rivieren. Jaarlijks komen dan ook talloze buitenlanders in ons land vissen. De toeristischrecreatieve waarde van de sportvisserij is groot, maar kan nog wel beter worden benut.

Ons land biedt de sportvisser een uitstekende ‘infrastructuur’: veel en goed viswater, prima verblijfsmogelijkheden, een keur aan visgidsen en met de VISpas een eenvoudig en laagdrempelig visdocumentenstelsel. Zowel buitenlanders als Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan, kunnen dus heel gemakkelijk een hengeltje uitgooien – dit in de vorm van een heuse vistrip of als onderdeel van de gezinsvakantie.

Daarbij kan er vrijwel het hele jaar door worden gevist; ook in het voor- en naseizoen. Het besef dat sportvissers een interessante groep vormen voor de toerismesector is groeiende in deze branche, maar de potentie van Nederland als visvakantiebestemming wordt nog lang niet optimaal benut.


Promotie


Sportvisserij Nederland onderneemt diverse activiteiten om Nederland als sportvisland te promoten. Zoals het uitbrengen van sportvisserreisgidsen’. Hierin worden de beste visstekken van een bepaalde regio uitgelicht, en staan de verblijfsmogelijkheden, hengelsportwinkeliers en botenverhuurders in de buurt vermeld.Ook de VISplanner (ook beschikbaar als app) is handig voor toeristen die willen weten waar ze met de VISpas allemaal kunnen vissen. Om het sportvistoerisme extra aan te wakkeren, staat het promoten van Nederland als visbestemming in buitenlandse hengelsportmedia hoog op de agenda.

Lobby


Het stimuleren van het sportvistoerisme binnen en naar Nederland dient ook een groter belang. Campingeigenaren, botenverhuurders, horeca en andere recreatieondernemers die inkomsten genereren dankzij vissende gasten, zijn immers eerder geneigd zich sterk te maken voor het behoud of de verbetering van de vismogelijkheden.

Dat kan het aanleggen of verbeteren van sportvisvoorzieningen betreffen, maar ook de lobby richting de politiek inzake de bereikbaarheid van viswateren of overbevissing. Doordat het economisch belang van de sportvisserij zo een stem krijgt, wordt de hengelsportlobby sterker.

Platform


Samen met de hengelsportfederaties en ondernemers gaat Sportvisserij Nederland daarom – conform het beleidsplan ‘Naar buiten!’ – in de komende jaren hard aan de slag om Nederland internationaal op de kaart te zetten als topsportvisland. Dit onder meer door het opzetten van een centraal, meertalig platform waar sportvissers alle essentiële informatie kunnen vinden over Nederland als visbestemming.

Door het hengelsporttoerisme in Nederland meer body te geven, wordt de sportvisserij op sociaaleconomisch en toeristisch-recreatief vlak maatschappelijk nog sterker verankerd. En dat komt de totale hengelsport ten goede.

Gerelateerde berichten
     10 sep 2018 Positie sportvisserij in Europa versterken 1266 Sportvisserij Nederland was eind augustus gastheer van de Algemene Vergadering van de European Anglers Alliance (EAA). Op de SS Rotterdam werd besproken hoe de positie van de sportvisserij in Europa kan worden versterkt.      21 aug 2017 Ruim honderd Duitse vissers hengelen weekendje in IJssel: 'We willen vis terug kunnen zetten' (video) 7325 Ruim honderd Duitse vissers hebben dit weekend in de IJssel gevist. Voor hun plezier, maar ook omdat ze in Nederland gevangen vis terug mogen zetten. Dat laatste mag in hun eigen land niet. RTV Oost maakte een leuke reportage.      21 jun 2017 Visplannen? Check eerst de Viskalender! 10595 Op Fishing in Holland vind je de zeer praktische en gloednieuwe Nederlandse Viskalender. Daarop zie je precies wanneer het nu de beste periode is om bepaalde vissoorten te vangen in Nederland. De kalender geeft ook een overzicht van de gesloten tijden.      28 jan 2016 Beleidsplan 2016-2020 - Naar buiten! (download) 4327 Op 1 januari van dit jaar is gestart met de uitvoering van een nieuw beleidsplan voor de georganiseerde sportvisserij, getiteld 'Naar buiten'. Het beleidsplan werd afgelopen juni tijdens de Algemene Ledenvergadering vastgesteld.      08 okt 2014 Jochem Myjer ontvangt eerste 'SportvisserREISgids Stad Groningen' (video) 5070 Je verwacht hem op het podium, of op de TV, maar niet met een hengel aan de Turfsingel in Groningen. Toch stond cabaretier Jochem Myjer daar dinsdag te vissen.      02 apr 2012 SportvisserREISgids Hunzedal 7008 Hengelsportfederatie Groningen Drenthe heeft samen met Sportvisserij Nederland de SportvisserREISgids Hunzedal ontwikkeld. Hierin staat de beek de Hunze centraal. De gids beschrijft 35 visstekken in het Hunzedal en maakt de sportvisser wegwijs in het fraaie grensgebied van Drenthe en Groningen.      21 mrt 2012 Nieuw: SportvisserREISgids Zeeland (video) 6062 Zeeland is een fantastische provincie met een rijkdom aan divers viswater en is daarmee dé bestemming voor de zeevisser. De ideale locatie dus voor een weekendje weg of zelfs een hele vakantie in eigen land waarbij naast vrouw en kinderen de hengels meegenomen kunnen worden.      05 nov 2009 Nieuw: SportvisserREISgids Overijsselse Vecht 6355 De Overijsselse Vecht is een geweldig viswater gelegen in een prachtige omgeving. De ideale locatie dus voor een weekendje weg in eigen land waarbij zowel de hengels als partner en kids prima mee kunnen worden genomen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide