HSV Service

Hoge concentratie pcb's in Vlaamse paling

9129
22 mei 2008

Palingen in Vlaamse rivieren bevatten pcb-gehaltes die in 75 procent van de gevallen de wettelijke consumptienorm overschrijden.

Dat blijkt uit het doctoraat van Claude Belpaire, onderzoeker bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Aan de hand van de vervuiling van een paling kan de vervuilde toestand van de rivier worden bepaald.

"Zelfgevangen paling is sterk gegeerd door onder meer sportvissers en vormt omwille van de hoge concentraties aan allerlei vervuilende stoffen een mogelijk gevaar voor de volksgezondheid bij consumptie", stelt Belpaire. Uit het onderzoek blijkt dat op ongeveer 75 procent van de 350 meetplaatsen in de Vlaamse rivieren pcb-waarden werden vastgesteld die de wettelijke consumptienorm overschrijden.

Pcb's zijn stoffen die onder meer verwerkt worden in oliën. "Ze zijn toxisch, kankerverwekkend en blijven jaren in het milieu hangen", zegt Belpaire. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de vervuiling met pcb's van regio tot regio verschilt. Zo wordt de vervuiling bij palingen met pcb's vooral in het Maasbekken vastgesteld. (TIP)

Bron: knack.be

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide