Workshops Verenigingsdag

Workshop - De basis op orde

Door Sander Schillemans (Verenigingsadviseur Sportvisserij Zuidwest Nederland) en Nick van Duijn (Jurist Sportvisserij Nederland)

Elke HSV moet proberen tenminste de bestuurlijke basis op orde te hebben. Gert-Jan/Sander en Ruben nemen een korte checklist waarin de minimumeisen voor elke HSV staan. En als de basis op orde is, begint het eigenlijk pas: dan is het tijd voor ambitie! Wat is jouw bestuurlijke ambitie?
 
De basis op orde betreft je tenminste je statuten/HHR, volledig bestuur, visrechten, ledenadministratie, de relatie met je federatie / Sportvisserij Nederland en de contacten/relatie met je gemeente. Ruben en Sander/Gert-Jan zetten met jou de puntjes op de i.
 
Qua ambitie kijken jullie welke belangrijke thema’s spelen binnen het bestuur en wat de belangrijkste activiteiten en aandachtspunten dit jaar voor de HSV zijn. Check de weblink.



Workshop - Gaan we nog wat leuks doen?

Door Dirk Otten (Verenigingsadviseur Sportvisserij Oost-Nederland) en Marco Groen (Back2Basics)
 
Elke HSV die zijn basis op orde heeft is natuurlijk toe aan een beetje uitdaging. Dirk Otten daagt je uit: gaan we nog wat leuks doen?
 
Tijdens deze creatieve sessie ga je met collega-bestuurders kijken waar je ambitie ligt. Wat zouden jullie als HSV graag bereiken? En wat is jouw persoonlijke ambitie? Een leuk idee voor een nieuwe activiteit of een mooi idee voor je viswater is een begin. Je hoeft niet meteen de wereld te veranderen, maar het mag natuurlijk wel. Check de weblink.



Workshop - Goed contact met je gemeente

Door Christel Morawek (Belangenbehartiger Sportvisserij Nederland) en Lobby lokaal

Een goed contact tussen je vereniging en je gemeente zorgt ervoor dat het voor beide partijen duidelijk is wat je doet en wat je wilt bereiken. Daarbij is een goede samenwerking met de gemeente vaak nodig voor het vinden van een accommodatie, het organiseren van evenementen, of het aanvragen van subsidie of een vergunning.
 
Maar hoe pak je dat nou aan? Wat is je boodschap? Wat wil je bereiken met je vereniging en wat is het doel? Wat zijn je wensen? Waar denk je hulp nodig te hebben? En wie is jouw contactpersoon? Tijdens deze workshop krijg je wat meer inzicht in hoe een gemeente in elkaar zit en werkt en maak je kennis met de toolkit, die je helpt de verbinding met je gemeente te maken.
 
Je kunt ook het standpunt innemen: Waarom is dierenwelzijn een “issue” voor een club die het best voor de vissen zorgt door (samen) te werken aan gezond water met goede omstandigheden voor al het waterleven? Daarnaast spannen we ons in om mensen (en dat begint bij de jeugd) die graag willen vissen zo goed mogelijk te informeren over de manier waarop dit verantwoord kan met zo min mogelijk nadeel voor de vis. Check de weblink.



Workshop - VISsen voor kids

Coördinatie: Peter Duijnhoven (Adviseur Doelgroepen Sportvisserij MidWest Nederland)

Het “Vissen voor kids” programma wordt door viscoaches van hengelsportverenigingen georganiseerd voor jeugd van 8 tot 12 jaar. Het enthousiasme voor het vissen en het ervarend leren staan hierin centraal.
 
Het Vissen voor kids programma bestaat uit één tot drie avonden of middagen. Elke sessie begint met een uurtje vissen, gevolgd door een half uurtje ervaringen uitwisselen en aanvullend wat meer uitleg over wat er geleerd is.
 
Met het Vissen voor kids programma willen we het enthousiasme van jeugd, die begint met vissen, vergroten door ze viservaring te laten opdoen, nuttige informatie te verstrekken en ze vooral zelf ervarend te laten leren. Hierbij willen we de jeugd in ieder geval zelfstandig leren vissen met de vaste hengel en de gevangen vis op een goede manier behandelen. Check de weblink




Workshop - Vrijwilligers werven

Door: Don Jaring (Verenigingsadviseur Sportvisserij MidWest Nederland) & Gert-Jan van Burken (Verenigingsadviseur Hengelsport Federatie Midden Nederland)

Vrijwilligers zijn onbetaalbaar. Maar zijn ze ook onvindbaar? Veel hengelsportverenigingen hebben een tekort aan vrijwilligers. “Ze zijn gewoon niet te vinden”, wordt gezegd. Maar is dit ook zo?

Met deze workshop maak je kennis met de meest effectieve manier om nieuwe vrijwilligers te vinden. We nemen je samen met ervaringsdeskundigen van collega-verenigingen mee in een traject waarin je zelf aan de slag gaat met een ledenenquête en korte opdrachten. Deze zijn resultaatgericht, zodat je aan het eind belangrijke eerste stappen hebt gemaakt in het vinden en binden van nieuwe vrijwilligers! Check de weblink.



Workshop: Samen VISsen

Door: Daisy Markerink (Medewerker HSF Midden NL) & Ron Menting (Samen VISsen-coach)

Binnen het Samen VISsen programma nemen vrijwilligers van hengelsportverenigingen bewoners van zorgcentra mee voor een heerlijk dagje vissen.

Laat je tijdens tijdens de workshop meenemen in het Samen VISsen-programma. Een Samen VISsen-coach zal je vertellen wat het inhoudt om hier met jouw HSV mee aan de slag te gaan en waarom het juist zo mooi is om hier mee aan de slag te gaan. Je hoort verder van een federatieve coördinator hoe verenigingen hierin ondersteund worden en hoe je contact legt met een zorgcentrum in jouw regio. Kom kijken en ga in de toekomst ook met jouw vereniging visuitjes organiseren!

Check de weblink





Workshop - Leer je eigen viswater kennen: meten is weten

Coördinatie: Robert Weijman (teamleider Vis & water Sportvisserij Nederland)

Het viswater is de sporthal of het speelveld van de sportvissers. Verstand van vis en water en vooral van je eigen viswater zou ‘core business’ moeten zijn voor elke HSV met eigen viswater. Maar hoe goed ken jij je eigen viswater?
 
Tijdens deze workshop maak je kennis met diverse aspecten van het viswaterbeheer waar je kennis van wilt hebben om jouw viswater beter te leren kennen en begrijpen. Je gaat meten, nadenken en proberen te begrijpen hoe een viswater eigenlijk ‘werkt’. Dat doe je op een manier die je zelf op je eigen viswater perfect kunt uitvoeren.
 
Neem vooral ook laarzen, een handdoek en (alleen voor de echte aanpakkers) droge kleren mee! Wat is de waterkwaliteit, waar moet je op letten en hoe kun je dat meten? Hoe diep is mijn water en hoe is het diepteverloop? Hoe staat het met de begroeiing? Is de vis wel veilig voor aalscholvers? Hoe meet ik hengelvangsten? Kortom, als viswaterbeheerder zijn er heel wat zaken om rekening mee te houden wanneer je jouw viswater optimaal wilt beheren. En je hebt natuurlijk niet alles zelf in de hand.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.