Jaws is back! 

Het is je misschien niet ontgaan: de laatste jaren worden er steeds vaker haaien gevangen door sport- en beroepsvissers langs de Nederlandse kust. Geen witte haaien natuurlijk; het gaat vooral om de onschuldige gevlekte gladde haai. Ook (pijlstaart)roggen en ruwe haaien laten zich meer en meer zien in onze kustwateren. Voor Sportvisserij Nederland reden om mee te werken aan het Nederlandse Haaienactieplan.

Vooral aan de Zeeuwse kust- en Deltawateren worden de laatste jaren een sterke toename van aan de hengel gevangen haaien gesignaleerd. ’s Zomers wordt er zelfs al gericht op gevist door diverse charterboten, die allen meedoen aan het merkproject. Een positieve ontwikkeling voor de zeevismogelijkheden van ons landje. Sinds kort worden ook buiten de Waddeneilanden ruwe haaien sporadisch gevangen.


Een gevangen Ruwe Haai (Galeorhinus galeus)


Het zijn indicatorsoorten voor een ecologisch gezond ecosysteem en fascinerende vissen die menig sportvisser aanspreken.


Hondshaai (Scyliorhinus canicula)

De hondshaai is één van de haaien die in de Noordzee thuis hoort.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.