HSV Service

Bijvangst: explosieven, wat nu?

805
12 sep 2023

Als sportvisser tref je langs de waterkant of in het water soms de gekste dingen aan. Van de klassieke oude laars tot zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. We hebben het dan letterlijk over explosieve vondsten – zoals pistolen, bommen en granaten. Maar wat doe je in zo’n situatie?

Zwerfafval is een probleem waar ook menig sportvisser zich aan stoort – in onderzoeken wordt het vaak als grootste ergernis genoemd. Gelukkig krijgt de aanpak hiervan de laatste jaren steeds meer vorm, niet in de laatste plaats dankzij de bijdrage door sportvissers. Zo wordt het zwerfafvalprobleem langs de waterkant actief te lijf gegaan dankzij de Vang5-campagne – een initiatief van Sportvisserij Nederland, dat wordt ondersteund door Nederland Schoon. Nou is een plastic zak of blikje gemakkelijk op te ruimen, maar van sommige
troep kun je beter afblijven.

Bommen en granaten

De vondst van een oude bom betekende voor een groep jeugdige sportvissers op 31 mei van dit jaar het onvoorziene einde van een avondje vissen. Het circa halve meter lange projectiel lag pontificaal en onbeheerd op de oever van een kanaal in het Noord-Brabantse Oosterhout. Zoiets hengel je niet even binnen en kun je gerust een bijzondere bijvangst noemen – figuurlijk gezien dan. Mogelijk is de bom door magneetvissers uit het water getrokken en vervolgens ter plekke achtergelaten.

Of wellicht is het explosief bloot komen te liggen door de lage waterstand op dat moment. Regelmatig halen vergelijkbare verhalen – over vuurwapens, handgranaten en onontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog die worden aangetroffen – het regionale nieuws. Sportvissers fungeren als oren en ogen aan de waterkant en zijn daardoor vaak de eersten die de resten van criminele activiteiten of misdrijven aantreffen.

Locatiebepaling

Heb je een verdachte vondst gedaan? Laat dit dan liggen en bel direct de politie (0900-8844). Raak het voorwerp niet aan en neem het in geen geval mee naar huis – het voorhanden hebben en verplaatsen van explosief materiaal is zelfs strafbaar! De politie zal om een nauwkeurige locatiebeschrijving vragen en afhankelijk van de situatie ter plaatse komen.

Mogelijk dat zij in het geval van ontplofbare oorlogsresten de Explosieven Opruimingsdienst Defensie inschakelen om de vondst onschadelijk te maken. Omdat veel wateren niet direct tot een straat plus huisnummer te herleiden zijn, is het verstandig om na te gaan hoe je de plaatsbepaling het beste kunt duiden. Bijvoorbeeld door een printscreen van je live-locatie in Google Maps te maken.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.