HSV Service

Piranha's in Rotterdam

10756
04 jun 2007

ROTTERDAM - In Rotterdam zijn tien tot vijftien piranha's gesignaleerd in sloten en vijvers. De tropische roofvissen zijn waarschijnlijk gedumpt.

Beheerder Peter van Baarle van de exotische dierenopvang Teriguana in Rotterdam vermoedt dat er op drie locaties piranha's rondzwemmen. De vleesetende vissen zijn aangetroffen in een singel bij de Dordtse Straatweg, in Kralingen en bij Rotterdam Airport.

De dieren zijn allemaal van dezelfde soort. De bevestigt volgens hem het vermoeden dat het om een dumping door een en dezelfde persoon gaat. "Het is een bizar verhaal." De dieren trekken volgens hem veel bekijks.

De piranha's staan als gevaarlijk te boek en bedreigen het natuurlijk evenwicht. "Een piranha staat boven aan de biologische ladder. Zo'n beest eet een hele sloot leeg. Het biologische evenwicht in het water wordt totaal verstoord." Bij gebrek aan voedsel gaat een piranha uiteindelijk vanzelf dood.

De piranha's overleven ook nachtvorst niet. Rotterdam zit daarom waarschijnlijk tot aan het einde van het jaar opgescheept met de roofvissen. Gevaarlijk voor omstanders zijn ze niet direct, legt de beheerder uit. "Als iemand met een open wond in het water stapt, komen de piranha's er wel op af." Piranha's reageren op open wonden van mensen en op gewonde vissen.

Het vangen van de vleesetende vissen is onbegonnen werk. "We zouden weken aan het dreggen zijn. De singels zijn vrij breed en erg lang."

De beheerder heeft in drie dagen tijd al vier meldingen over slangen gekregen. "De vakantietijd breekt weer aan", klaagt Van Baarle. "Het is elk jaar hetzelfde. Tegen de zomer treffen wij de meest exotische dieren aan." Teriguana in Rotterdam vangt elk jaar een aantal kaaimannen op. "Het is te gek voor woorden dat iemand een kaaiman aanschaft."

Van Baarle vraagt zich af waar Nederland mee bezig is. "Wat zijn we met z'n allen aan het doen?" De beheerder dringt er "al meer dan tien jaar" bij de politiek op aan om de grenzen voor exotische dieren te sluiten. "Het wachten is op de eerste dode. Pas dan reageert de politiek waarschijnlijk."

Teriguana, een particuliere organisatie voor de opvang van exotische dieren, kan in totaal zo'n 300 dieren huisvesten.

Bron: refdag.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide