Vis & water

Honderden orka's in de Noordzee (video)

44035
07 okt 2011

APELDOORN - Op dit moment zwemmen er honderden orka’s in de Noordzee. Fotograaf Melvin Redeker monsterde aan bij makreelvisser George Anderson op zijn schip de Adenia om dit spektakel vast te leggen. Op twee vistrips zag de fotograaf een groep van zo’n twintig orka’s. Aldus De Stentor.

'In twintig jaar fotografie heb ik nog nooit zoiets moois gezien. En dat nog wel in onze Noordzee', aldus Redeker. Een onbekend fenomeen. Voor vissers is het zo gewoon dat er nauwelijks over gesproken wordt. 'Dit waren twee gemiddelde dagen', aldus de vissers. 'Het komt voor dat we zeventig orka's aan de ene kant van de boot zien en zestig aan de andere kant.' De orka’s worden elk jaar rond oktober gesignaleerd door verschillende vissersboten die op makreel vissen.

Het gaat om visetende orka's die vanuit de Atlantische oceaan de migratie van de makreel volgen door de Noordzee. Er is weinig bekend over deze populatie orka's. 'Het zijn zeer intelligente dieren. Ze komen tevoorschijn zodra de vissers hun netten inhalen. Ze hebben geleerd dat ze dan makkelijk aan een maaltje makreel kunnen komen. Zodra de netten aan boord zijn, verdwijnen de orka's weer in de onstuimige zee', aldus Redeker.

De orka's zwemmen rond in de noordelijke helft van de Noordzee. Dit zijn traditioneel de visgronden waar Nederlandse vissers sinds de dertiende eeuw op haring en makreel vissen.

Twee jaar geleden zag Melvin Redeker per toeval een Orka in de Noordzee. Melvin ging mee met de makreelvissers de onstuimige zee op. Op zoek naar de orka's van de Noordzee:

Bron: De Stentor

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide