Wie wordt Sportman, Sportvrouw en Sporttalent van het jaar 2023?

3579
06 dec 2023

Op zaterdag 16 december blikt Sportvisserij Nederland tijdens het jaarlijkse Sportgala wederom terug op de grootste prestaties van Nederlandse sportvissers in 2023, met de verkiezing van Sportman, Sportvrouw en Sporttalent van het jaar. De genomineerden zijn inmiddels bekend. Op deze feestelijke avond brengen genodigde sportvissers hun stem uit en ook de stem van de vakjury weegt mee.

Voorafgaand aan het Topsportgala maakt Sportvisserij Nederland de genomineerden bekend, zodat er een weloverwogen keuze kan worden gemaakt. Een jury, samengesteld uit bondscoaches van diverse disciplines binnen de wedstrijdvisserij, heeft de genomineerden voor elke categorie geselecteerd.

Genomineerden Sportvrouw van het jaar

Mandy Swart werd in 2023 onder meer Nationaal Kampioen bij de TTC Dobber in de U25-categorie, eindigde tweede bij het ONK Dames en pakte met het team goud bij de Evezet TTC Dobber Dames + U20. Bij het WK Dames eindigde ze in de individuele uitslag op een negende plaats.

In 2023 won Anja Groot bij Evezet TTC Dames + U20 zowel het individuele klassement als het teamgoud. Bij de TTC Dobber greep ze ook met het team de eerste plaats. Bij het WK Clubs pakte Groot met het team brons.

Floor Verhoeven pakte met het team goud bij de Evezet TTC Dobber Dames + U20, terwijl ze in de individuele damesuitslag als derde eindigde. Op het WK Dobbervissen Dames behaalde ze de dagwinst op de tweede wedstrijddag.

Genomineerden Sportman van het jaar

Frank Peene werd op het WK Kustvissen Heren in Italië zowel met Team Holland als individueel wereldkampioen. Daarnaast won hij in teamverband de Penn NTC Kustvissen 2023.

Stefan Hooyman pakte de individuele gouden plak bij de Walterland-wedstrijd, waar tijdens drie dagen 174 deelnemers (44 teams uit 22 landen) aan deelnamen. Tijdens het WK Clubs pakte hij met het team een bronzen medaille. In eigen land won hij met het team de TTC Dobber, terwijl hij op een tweede plek in de individuele ranking eindigde.

Roofvisser Gerben Jorritsma behaalde een zilveren teammedaille tijdens het WK Streetfishing in Italië. Bij het NK Streetfishing in Leeuwarden eindigde hij (samen met koppelmaat Dennis Veenker) op de tweede plaats.

Genomineerden Sporttalent van het jaar

Matthias Baas werd individueel wereldkampioen bij het WK Kustvissen voor Junioren in de U21-categorie. Tijdens dit WK in eigen land won hij op de tweede dag zijn vak en behaalde overall dagwinst op de derde dag.

Maarten Bom werd Nederlands Kampioen door het INK Kustvissen in de U21-categorie te winnen. Bij het WK Kustvissen voor Junioren eindigde hij individueel als negende, terwijl Maarten de eerste WK-dag de overall dagwinst boekte.

De 15-jarige Youri Op ’t Hof eindigde bij het WK Kustvissen voor Junioren als vierde in de individuele uitslag in de U16-categorie. Op de tweede WK-dag behaalde hij vakwinst.

Stemprocedure

De stemprocedure voor de verkiezingen van Sportman, Sportvrouw en Sporttalent van het jaar is vernieuwd. Tijdens het Topsportgala brengt het publiek haar stem uit – voor het event heeft de vakjury al haar keuze gemaakt. De vakjury bestaat uit de bondscoaches van alle disciplines (zoet, zout en streetfishing) en de commissarissen wedstrijden. In geval van een gelijke uitslag, heeft de stem van de vakjury de doorslaggevende rol.

Internationale medailles

De Nederlandse teams – die onder de vlag van Team Holland zijn uitgezonden naar de internationale wedstrijden – verzamelden dit jaar drie wereldtitels, twee zilveren en één bronzen medailles.
  • Team Holland won goud bij het WK Kustvissen Heren in Italië;
  • Frank Peene werd Individueel Wereldkampioen bij het WK Kustvissen Heren in Italië;
  • Matthias Baas werd Individueel Wereldkampioen U21 bij het WK Kustvissen Junioren in Nederland;
  • Team Holland eindigde bij het WK Streetfishing in Italië op de tweede plaats;
  • Bij het WK Feeder in Servië won Team Holland een zilveren medaille;
  • Tijdens het WK Dobber Clubs in Polen won HSV de Karper Voerendaal - Tinca Tinca de bronzen medaille.