Vis in wielen Heinis naar water elders

6545
27 feb 2008

DEN BOSCH/ROSMALEN - Brabants Landschap gaat op twee zaterdagen in maart de vijf wielen in natuurgebied Heinis in Den Bosch-Noord sterk terugbrengen in oude staat.

Zo worden, in samenwerking met de hengelsportverenigingen De Vrolijke Vissers uit Rosmalen en Ons Genoegen-Maaspoort, 'bodemwoelers' als karpers, brasems en blieken verplaatst naar andere waterplassen.

Voor De Vrolijke Vissers gaat het om de Rosmalense Plas en de Stenenkamer Plas, terwijl de af te vangen vissen uit de Heinis-wielen waarin Ons Genoeg-Maaspoort hengels uitgooit, verplaatst worden naar de Noorderplas.

Het water in de verhoudingsgewijs ondiepe wielen op de Heinis zal daardoor minder troebel worden.

Kleinere vissoorten als de voorn en de baars krijgen daarmee meer de ruimte. Iets wat ook geldt voor snoeken, die mogelijk worden aangetroffen. Wouter Schimmel, voorzitter van De Vrolijke Vissers: "De snoek is geen bodemwoeler, en komt, als jager op kleinere vissoorten, beter tot zijn recht in helder water. Hij zorgt daardoor ook voor natuurlijk beheer."

Een draaiboek vermeldt bovendien het snoeien van een aantal bomen en struiken langs de waterkant. Schimmel: "Daardoor zullen minder bladeren in het water terecht komen; juist die vormen een voedingsbodem voor vissoorten als karper, brasem en bliek."

Als beheerder van natuurgebied De Heinis had Brabants Landschap uitvoerig overleg met de twee hengelsportverenigingen. Vrijwilligers van beide verenigingen zullen assisteren als op 8 en 22 maart de vissen, in grote netten, worden afgevangen, en deels naar elders verplaatst.

Wouter Schimmel: "We kijken al min of meer uit naar 2010. De Vrolijke Vissers bestaat dan vijftig jaar. In de beginjaren kon je bij het Heinis-wiel probleemloos een hengeltje uitgooien, werd er wat gebuurt met collega-vissers of met passerende wandelaars, kortom heerste er vaak een gezellige drukte. Door woekerende natuur is daarvan weinig meer over. Het zicht op ons prachtige wiel vanaf de straat is weg, en een visstek is nog maar moeilijk te vinden. Maar het wordt dus 'back to the sixties'.

Bron: brabantsdagblad.nl
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.