Passages maken het vissen makkelijk

1942
03 mrt 2008

HEERDE - De bodem van ruim twee kilometer van de Kamperbeek op landgoed Vosbergen in Heerde is weer schoon.

De afgelopen vijf maanden zijn alle in de loop der jaren opgehoopte bagger en vuil, takken en bladeren uit de dichtgeslibde beekbedding geschept.

Een deel van de bodem van de beek is meteen voorzien van een leemlaag. Deze laag moet voorkomen dat het water weer te snel in de bodem wegzakt.

Langs de beek kwam ook een 'moerasberm'. Deze vijf meter brede, flauw hellende oevers moeten zorgen voor meer variatie aan planten en dieren, licht Hans van Boven van Waterschap Veluwe toe. Daarnaast beïnvloeden zulke oevers de stroming van het water. Dat biedt kansen aan waterdiertjes die in langzaam, of juist in wat sneller stromend water in hun element zijn.

Drie nieuwe vispassages maken het de vissen makkelijk om stroomopwaarts te komen. Een aantal stuwen moest plaatsmaken voor deze geleidelijk aflopende keienbeddingen. Ook de oude onderbeek van de Kleine Korenmolen is weer terug. Deze gedempte beek is in ere hersteld om een stuw te omzeilen.

Verder heeft het waterschap waar nodig oude beschoeiing vervangen en zijn de niet-inheemse bomen en struiken weggehaald, zoals de Amerikaanse vogelkers.

Doel van het beekherstel is, naast een meer gevarieerde flora en fauna, ook het verbeteren van het waterbergend vermogen van de beek.

Bron: destentor.nl
Er zijn geen gerelateerde berichten.
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.