Pieterburen helpt Iran met bestrijden kwallen

6994
03 mei 2008

(Novum) - De zeehondencrèche in Pieterburen gaat Iran helpen om kwallen in de Kaspische Zee te bestrijden die de zeehond bedreigen.

Dat gebeurt op verzoek van het Iraanse ministerie van landbouw, meldt zeehondenmoeder Lenie 't Hart. Ook is in Iran begonnen met een opvang voor aangespoelde zeehonden.

De kwallen eten plankton, en dat is het voer voor vissen in de Kaspische Zee. De vissen worden weer gegeten door de zeehond waardoor de grote hoeveelheid kwallen een bedreiging vormt voor de zeehond. Iran heeft volgens 't Hart een succesvolle proef in een laboratorium gedaan waarbij de kwal werd gedood met geluid. Deze proef wordt nu in een baai van de zee uitgevoerd. Pieterburen bekijkt wat voor effect het geluid heeft op de zeehonden en de vogels.

Pieterburen heeft vorige maand geïnventariseerd hoeveel zeehonden er zitten en waar ze zitten. 't Hart is daarvoor met een bioloog van Pieterburen naar Iran afgereisd. De resultaten van de proef worden over een aantal jaar bekend, omdat de geluidseffecten op langere termijn moeten worden gemeten.

Ook is er een opvang voor aangespoelde zeehonden gevestigd bij de Kaspische zee. De locatie is nog niet gereed, maar mocht er nu een zeehond in de problemen raken, kan deze al worden opgevangen. Wellicht komt er ook een opvang voor zieke dolfijnen aan de Perzische Golf, vertelt 't Hart. Daarvoor is het Dolfinarium Hardewijk ingeschakeld. De plannen hiervoor zijn nog niet concreet. Zowel voor de zeehondenopvang als de dolfijnenopvang werkt Pieterburen met een Iraans onderzoeksinstituut aan fondsenwerving.

Het is niet de eerste zeehondenopvang van Pieterburen buiten Nederland. Ook in Rusland is er een opvang en in Canada is de crèche bezig met het realiseren ervan.

Bron: trouw.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide