Kerncentrales vernietigen visbestanden. Onderzoeker wijst op grote gevolgen voor tongvisserij.

3887
13 mei 2008

Sommige Britse en Franse kerncentrales langs de kust zorgen voor grote vissterfte. Dat stelt milieudeskundige Peter Henderson van de universiteit van Oxford.

De atoomcentrales gebruiken zeewater om de reactoren te koelen, waarna het verhit terug in zee wordt geloosd. Henderson heeft berekend dat duizenden tonnen vis gespaard zouden kunnen worden als de koelsyste men beter zouden zijn.

De aanzuigleidingen van de centrales trekken verschillende vissen, schaaldieren, viseitjes, garnalen en larven mee naar binnen. ‘Vooral het aantal kleine vissen dat op die manier wordt vernietigd is kolossaal’, zegt Henderson in de Britse krant The Times.

Het aantal, gewicht en de verschillende soorten vis en schaaldieren die tegen de filters van de koelsystemen blijven hangen, is gemakkelijk vast te stellen. Maar het aantal kleine visjes, viseitjes, garnalen en larven dat naar binnen wordt gezogen is moeilijker in te schatten en wordt volgens Hendersons berekeningen sterk onderschat.

De kleine vissen worden volgens hem in zeer grote hoeveelheden naar binnen gezogen. Dieren die te klein zijn voor de filters leggen het hele proces in het koelsysteem van de centrale af: ze warmen op tot ongeveer dertig graden en krijgen kleine doses chloor en straling binnen, waardoor ze sterven.

Henderson wijst er ook op dat het warme lozingswater nog een gevaarlijk effect heeft. Omdat het warmer is trekt dat lozingswater juist talloze kleine vissen en andere zeediertjes aan die vervolgens dus in groot gevaar raken. Het negatieve effect op de visbestanden is nog ernstiger omdat duizenden tonnen van die kleine zeedieren op die manier uit de voedselketen verdwijnen, waarvan grotere vissoorten weer de dupe zijn.

Andere industrieën
In de kerncentrale van Dungeness in Kent raken de pijpen van het koelsysteem geregeld verstopt met sprot. ‘Het gaat over meer dan 250 miljoen vissen in minder dan vijf uur die verloren gaan’, waarschuwt Henderson.

Als het gaat over de zuidelijke regio van de Noordzee doden de koelsystemen zodanig veel jonge vissen en viseitjes dat het verlies voor tong op die manier bijna de helft bedraagt van wat verloren gaat door commerciële vangst.

Omdat er langs Het Kanaal zowel aan Franse als aan Britse kant heel wat kerncentrales staan, is de schade ook daar erg groot. Henderson pleit voor andere koeltechnieken. Die zijn duurder maar de meerkosten wegen niet op tegen de economische verliezen die het gevolg zijn van uitgeroeide visbestanden.

Hij wijst er ook op dat installaties in de petrochemie die op steenkool draaien en zeewater als koeling gebruiken, hetzelfde probleem veroorzaken, ook al is dat in mindere mate. (JS) Bron: Schuttevaer.

Bron: visserijnieuws.punt.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.