CDA tegen verbod op visvangst met stroom

6075
28 jun 2008

Bron: nu.nl. BRUSSEL - Het Nederlandse experiment om vissen te vangen met elektrische stootjes loopt gevaar, aldus CDA-Europarlementslid Cornelis Visser.

In een voorstel over technische maatregelen van de Europese Commissie vond hij een verbod op het vissen met stroom.

Nederland is het enige EU-land waar een schip sinds kort platvis als tong en schol vangt met stroomstootjes, een zogeheten pulskor. Door de stootjes komen de vissen van de bodem en belanden zo in een net.

"Het vissen met stroom is veel diervriendelijker, beter voor de natuur en energiezuiniger", betoogt de CDA'er uit Stellendam. "Door de stootjes zijn de vissen namelijk verdoofd voordat ze dood gaan. En het voorkomt dat kabels de bodem moeten beroeren om de platvis omhoog te krijgen. Dat bespaart diesel en natuur."

Rapporteur

Het Europees Parlement heeft formeel geen zeggenschap over het visserijbeleid, maar vindt doorgaans wel gehoor bij de Europese Commissie. Cornelis Visser is door het parlement benoemd tot rapporteur over het voorgestelde verbod en andere technische maatregelen.

In december 2006 had de Europese Commissie Nederland toegestaan om elektrisch vissen toe te staan. Toenmalig minister Cees Veerman (Visserij) had zich daar sterk voor gemaakt bij de Europese Commissie. Huidig minister Gerda Verburg meldde recentelijk dat ze het aantal schepen met de pulskortechniek wil uitbreiden naar vijf.

Voordelen

De CDA'er Visser hoopt dat Duitse, Belgische en Britse Europarlementsleden hem steunen, omdat die landen ook veel boomkorvissers hebben. "Door de voordelen voor dieren en natuur hoop ik dat Europarlementsleden zich niet verzetten tegen het schrappen van het verbod."

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) verzette zich al direct tegen het vissen met elektriciteit. Het WNF wees op grote interne letsels van de vissen en onbekende gevolgen voor de ecologie.

Bron: nu.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.