Alles over de zeelt weten? Kennisdocument!

13835
09 jul 2008

Altijd al alles over 'de' zeelt willen weten? Vanaf nu kun je alles over deze bijzondere vissoort lezen in het nieuwe kennisdocument.

Naar de zeelt in de vissengids!

Samenvatting kennisoducment zeelt:
In dit kennisdocument is een overzicht gegeven van de kennis van de zeelt Tinca tinca (Linnaeus, 1758). Deze kennis betreft informatie over de systematiek, herkenning en determinatie, geografische verspreiding, de leefwijze, het voedsel, de voortplanting, ontwikkelingsstadia, migratie, specifieke habitat- en milieueisen, visserij, bedreigingen en beheer. De zeelt kenmerkt zich door zijn bolronde vinnen, zijn olijfgroene kleur en zijn oranje iris.

De schubben van de zeelt zijn zeer klein en diep ingebed in de slijmerige huid. De vis beschikt over 2 korte baarddraden, één in iedere mondhoek. Het mannetje is van het vrouwtje te onderscheiden aan de hand van de buikvinnen, die bij het mannetje veel groter zijn. De zeelt wordt maximaal ongeveer 70 cm lang. De zeelt is een inheemse soort en is opgenomen in de visserijwet. De minimummaat bedraagt 25 cm. Bij hengelsporters is de zeelt een welkome vangst. Sommige sportvissers specialiseren zich zelfs in de zeeltvisserij.

De zeelt komt voor in de gematigde delen van vrijwel heel Europa en Azië tot aan het Bajkalmeer. De soort komt niet voor in IJsland, het uiterste noorden van schotland, Noorwegen en in de centrale en noordelijke delen van Zweden en Finland. De zeelt bewoont vooral kleine wateren met een rijke onderwatervegetatie. De voorkeur gaat uit naar een water met een modderige bodem en een niet te sterke stroming.

De zeelt is een echte alleseter en zoekt vooral naar waterdiertjes zoals mosselen, slakjes en insectenlarven tussen de waterplanten, ook eet hij de waterplanten zelf. Wat een zeelt eet verschilt per water, vaak wordt hij selectief op de dominerende voedselsoort in het betreffende water. De vis kan zonder probleem een jaar zonder voedsel. De paaiperiode van de zeelt ligt in de maanden mei tot augustus, afhankelijk van de watertemperatuur. De watertemperatuur dient minimaal 19°C te zijn. Voor de paai is de vis totaal afhankelijk van waterplanten. De zeelt kan goed overweg met lage zuurstofgehaltes indien deze geleidelijk ontstaan.

De vis kan overschakelen op zuurstofloze verbranding en kan in een soort rusttoestand komen. Daarnaast kan de vis door zijn huid zuurstof opnemen (of door lucht te happen aan het oppervlak). Bedreigingen voor de zeelt zijn vooral het kanaliseren van beken en riviertjes waarbij de vegetatierijke oever verdwijnt en wordt vervangen door een monotone steile oever, het dempen van poldersloten, vermesting van het water en waterpeilverlagingen.

Beheersmaatregelen ten gunste van de zeelt hebben vrijwel altijd betrekking tot het verbeteren/vermeerderen van de watervegetatie. Machinaal onderhoud aan wateren dient gefaseerd/kleinschalig uitgevoerd te worden. Omdat zeelt ook uitgezet wordt in Nederland is het moeilijk te peilen hoe het nu met de zeelt in Nederland gaat.

Bekijk het kennisdocument zeelt (PDF)

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.