Terugzetverplichting aal onverminderd van kracht

17411
10 apr 2009

Bij sommige sportvissers is verwarring ontstaan over de terugzetplicht voor de aal. Dit omdat Minister Verburg het voorgenomen visverbod voor beroepsvissers voor de maanden september en oktober heeft geschrapt. Sportvisserij Nederland betreurt dit ten zeerste en vreest dat het nu nog verder bergafwaarts gaat met de aal. De sportvisserij houdt echter vast aan de eigen terugzetverplichting om de aal voor uitsterven te behoeden.

De terugzetverplichting is per 1 januari 2009 als nieuwe algemene voorwaarde opgenomen in de Aanvulling 2009 op de Landelijke Lijst van Viswateren (pagina 1 onderaan). Voor wateren die niet in de Landelijke Lijst van Viswateren staan maar door een aangesloten vereniging of federatie worden gehuurd, staat de voorwaarde in de federatieve- of verenigingslijst van viswateren.

De terugzetplicht is een voorwaarde die de visrechthebbenden zelf stellen – net zoals veel visrechthebbenden een meeneemverbod voor snoek en karper als voorwaarde voor ‘hun’ water hebben opgenomen. Als een sportvisser in dit geval toch paling in bezit heeft, overtreedt hij de voorwaarden van zijn schriftelijke toestemming (vergunning). Dit is een overtreding van de Visserijwet, waarop een boete van 90 euro staat.

Sportvisserij Nederland wordt door diverse natuurorganisaties en toonaangevende wetenschappers gesteund in haar keuze voor de terugzetverplichting. Bijzonder hoogleraar Herman Eijsacker, voorzitter van de commissie die in opdracht van de minister opnieuw onderzoek heeft gedaan naar de zorgwekkende aalstand, noemt het ‘zeer teleurstellend’ dat de politiek geen vangstbeperking heeft ingesteld voor de beroepsvisserij.

Nu de Tweede Kamer, inclusief de minister, heeft gefaald om de aal te beschermen slaan Sportvisserij Nederland, het Wereld Natuurfonds, Stichting De Noordzee, Greenpeace e.a. de handen ineen. Zij zullen zich gezamenlijk sterk maken om zowel in Brussel als bij de waterbeheerders gehoor te vinden voor krachtige maatregelen die daadwerkelijk zullen bijdragen aan het herstel van de aalstand.

-> Meer over de aalproblematiek

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide