Waterschap Rivierenland wil waterkrachtcentrale in Rijn bouwen

5373
07 mei 2009

Bron: waterforum.net. Waterschap Rivierenland wil een nieuwe waterkrachtcentrale in de Rijn bij Driel bouwen. Het waterschap gaat een haalbaarheidsstudie uitvoeren. Het is de bedoeling dat de centrale, die aan de stuw bij Driel moet komen te hangen, 2,5 GWh per jaar gaat produceren.

Het water van de Rijn kent bij Driel een verval van 1,5 meter. Johan Bakker, directeur Innovatie van Waterschap Rivierenland gaat er vanuit dat de investering rendabel is, zo schrijft Binnenlands Bestuur.

Bakker vertrouwt op een positieve uitkomst van het onderzoek omdat al eerder, in de jaren tachtig is gebleken dat de centrale rendabel is. De energieprijzen zijn sinds die tijd gestegen, zodat er meer geld met de opgewekte stroom kan worden verdiend. Bakker verwacht dat de centrale snel gerealiseerd kan worden. “Qua procedure kan het allemaal heel snel; de stuw is rijkseigendom, vergunningen zijn amper nodig en veel bezwaren verwachten we niet”, zo zegt Bakker tegen Binnenlands bestuur. Rijkswaterstaat, die de stuw in beheer heeft, gaat de plannen van het waterschap alleen toetsen op eventuele strijdigheid me het beleid Ruimte voor de Rivier.

Waterschap Rivierenland heeft ook plannen om de waterkrachtcentrale in de Lek bij Hagestein te renoveren. Deze centrale, ook Rijkseigendom, blijkt al twee jaar stil te liggen wegens onder andere vergunningsproblemen. De provincie Gelderland moet een vergunning afgeven voor de renovatie. Er moet volgens het waterschap 7 ton geïnvesteerd worden om de centrale weer aan het draaien te krijgen. De capaciteit van de centrale in de Lek is ook 2,5 GWh per jaar.

De nieuwe centrale bij Driel zou de vijfde centrale in Nederland worden. Er zijn installaties in Alphen/Lith, Linne, Maurik en Hagestein. De bouw van een geplande centrale in de Maas bij Borgharen gaat niet door; dat project is gestrand op de onwil van Rijkswaterstaat om een vergunning af te geven omdat er ter plekke geen plaats zou zijn voor én een waterkrachtcentrale, én een vispassage. Om te voorkomen dat vissen aan mootjes worden gehakt door de schoepen moeten er tegenwoordig vispassages worden aangelegd.

Bron: waterforum.net

Aanvulling:

In dit artikel worden vispassages en visgeleidingsssystemen doorelkaar gehaald. Vispassages of vistrappen dienen er uitsluitend voor om vissen die stroomopwaarts willen trekken, te helpen bij het overbruggen van het niveauverschil dat door een stuw of dam is ontstaan. Vispassages vind je dus ook bij stuwen waarin geen waterkrachtcentrale is gebouwd.

Om te voorkomen dat vissen die stroomafwaarts trekken in de turbines van een waterkrachtcentrale terechtkomen, wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde visgeleidingssystemen. Deze systemen moeten de stroomafwaarts trekkende vissen een veilige alternatieve route rond de centrale bieden.

Vispassages (voor de stroomOPwaartse trek) en visgeleidingssystemen (voor de stroomAFwaartse trek) kunnen soms deels gecombineerd worden, maar dat is vaak niet het geval.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.