Visser kijkt door troebel water

4722
03 sep 2009

Bron: destentor.nl. ALMERE - Hoge wiskunde langs de waterkant, waar muggenlarven, onderlijntjes en schraal voer de tactische koers bepalen.

Foto: Stefan Altena heeft beet tijdens de trainingen voor het wereldkampioenschap zoetwatervissen.

Hier is hengelen het station hobby ver voorbij. Hele werkdagen worden opgeslokt in voorbereiding op het WK zoetwatervissen, waarbij Hardenberger Stefan Altena (25) met het Nederlands team op het podium mikt.

Wat er onder het wateroppervlak gebeurt heet een raadsel te zijn, maar voor de Hollandse elite is de rebus lang en breed opgelost. Cracks als Savelkoul, Surquin, Adriolo en dus ook Altena hebben de gave te kunnen denken als vissen.

Ja, echt. Ze sluiten de factor geluk bijkans uit. Water-sense, noemen de Engelsen het. Dit is niet lukraak een dobber uitwerpen, maar weten wat waar zwemt en berekenen met welke lijn en aas een brasem toehapt.

Als Altena geanimeerd over haakje 18, lijn 12 boven en onderlijn 10 praat, wordt duidelijk waarom ons land twee miljoen vissers telt en snap je meteen waarom VISTV uitzendrechten heeft.

Acht kilo moet Altena zaterdag tussen half elf en half twee uit het water hengelen, wil het thuisland zich in de strijd om de prijzen kunnen mengen.

Die berekening is al gemaakt door kenners en bondscoach Jan van Schendel, die elke trainingssessie afsluit met een evaluatie en een tactische bespreking. Ja, scouts zijn ook al gesignaleerd aan de Lange Vaart van Almere. Een groepje van zes nationaliteiten heeft zich nieuwsgierig om de stek van Altena verzameld. Daar, in die diepe teil gevuld met een brouwsel van muggenlarven, geknipte wormen, casters (gepopte maden) en pinkies (kleine maden) zit het geheime wapen. "We doen het in een grote emmer, zodat anderen het niet kunnen zien."

Uiteraard spioneert het Nederlandse team zelf ook. Engeland, dat profs aan de start heeft staan, is de uitgesproken favoriet.

Aanhangers van de Partij van de Dieren kunnen overigens onbezorgd verder slapen. Geoefende vissers als Altena slaan niet zomaar aan. "Nee, nee, je moet kijken hoeveel elasticiteit er in de hengel en het draad zit."

Vissen 'drillen' is een specialiteit op zich. Sterker nog, de vis houdt er amper een dikke lip aan over en is het takelwerk de volgende dag alweer vergeten. Om zo weer in haakje 18 te happen. Bovendien voldoen de leefnetten, uitgerust met camera's, aan de strenge regelgeving. "De vissen krijgen zo bijna geen stress als ze gevangen zijn."

De zoetwatervissers zelf wel als ze bij hoge uitzondering misslaan. "Dat is met voetballers toch ook zo als ze een kans missen. Als je een mooie beet krijgt, moet je hem verzilveren."

Happen en toeslaan heet dat in vakjargon. Of anders.

Bron: destentor.nl.

-> Lees hier alles over het WK Sportvissen 2009

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide