Fotoverslag: visserijkundig onderzoek Tull en 't Waal

12450
19 nov 2009

In opdracht van de Algemene Utrechtse Hengelaars Vereniging (AUHV) heeft Sportvisserij Nederland een visserijkundig onderzoek uitgevoerd op het innundatiekanaal in Tull en 't Waal, vlakbij Schalkwijk.

Er werd onder meer elektrisch gevist en beroepsvisser Kalkman ondersteunde met de 225 meter zegen. Na het onderzoek is uiteraard alle vis weer netjes teruggezet.

Opmerkelijk was het grote aantal snoeken dat boven kwam, vooral jonge snoek. In totaal kwamen ongeveer 15 verschillende soorten vis boven, dus er is sprake van een soortenrijk water. Wel ontbraken duidelijk snoeken en snoekbaarzen in de leeftijd van 2 jaar. Dat heeft wellicht te maken met baggerwerkzaamheden die destijds zijn uitgevoerd in opdracht van het waterschap.

Ook opvallend was het kleine bestand aan voorn, waar juist wel enkele roofbleien, windes en behoorlijk wat bittervoorntjes werden gevangen. Uit metingen bleek ook dat er hoogstwaarschijnlijk sprake is van een aalscholverprobleem: de middelste klasse vis (afmeting) was duidelijk minder vertegenwoordigd.

Sportvisserij Nederland zal op basis van het onderzoek een adviesrapport schrijven met daarin conclusies en aanbevelingen voor de AUHV. Dit rapport zal omstreeks eind januari afgerond zijn.

-> Check hier het fotoverslag.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.