'Help eens mee met uw HSV'

5966
04 dec 2009

Je staat er normaliter niet bij stil. Je koopt een VISpas en je kunt lekker vissen in heel veel wateren in Nederland. Maar zo gemakkelijk is dat niet.

Achter de schermen moet veel gebeuren om het vissen mogelijk te maken. Het zijn vooral de plaatselijke hengelsportverenigingen -ondersteund door de federaties en Sportvisserij Nederland- die hiervoor zorgen. Zij vormen de basis voor de hengelsport.

Veel hengelsportverenigingen huren van de plaatselijke wateren de visrechten, zodat de sportvissers hier mogen vissen. Steeds meer vindt uitwisseling van viswateren plaats. Sportvissers die lid worden van een hengelsportvereniging aangesloten bij Sportvisserij Nederland kunnen hierdoor zonder meerkosten ook vissen in heel veel viswateren van de bijna duizend andere aangesloten hengelsportverenigingen. De VISpas (bewijs van lidmaatschap) vormt samen met de Landelijke Lijst van Viswateren hiervoor de wettelijk vereiste schriftelijke toestemming. Als lid kunt u op de ledenvergadering van uw hengelsportvereniging beslissen tot uitwisseling en aldus zelf meewerken aan de totstandkoming van wat veel sportvissers willen: één visvergunning voor heel Nederland.

Kunnen vissen

Belangrijk is dat de hengelsportverenigingen ook zorgen voor een goede visstand in hun wateren. Regelmatig wordt de visstand evenals het watermilieu onderzocht. Mocht het nodig zijn dan worden bij de waterbeheerder verbeteringen bepleit. Ook wordt gezorgd dat het viswater toegankelijk is en dat waar nodig visvoorzieningen, zoals een trailerhelling, steiger of parkeerplaats, worden gerealiseerd.

Leren vissen

Veel hengelsportverenigingen zijn actief met jeugdbegeleiding. Op diverse basisscholen wordt regelmatig visles gegeven (zie video hieronder) en tal van verenigingen organiseren jeugdcursussen. Doel is kinderen kennis bij te brengen over de vissen en andere dieren en planten in en om het water, en om ze goed en verantwoord te leren vissen.

Ook meer ervaren sportvissers kunnen binnen een hengelsportvereniging nieuwe vistechnieken leren en met elkaar kennis en ervaring uitwisselen. Hiertoe worden allerlei bijeenkomsten georganiseerd, zoals lezingen, filmavonden of om bijvoorbeeld zelf kunstaas te maken of vliegen te binden. Met collega vissers kunnen vistochten worden gemaakt en nieuwe visstekken worden ontdekt. Verder worden binnen de meeste verenigingen viswedstrijden gehouden.

Leuk, leerzaam en zinvol

Meer dan 20.000 sportvissers zetten zich vrijwillig binnen hun hengelsportvereniging in om het vissen en al deze activiteiten voor hun collega sportvissers mogelijk te maken. Dit vrijwilligerswerk is leuk, je leert er van, doet nieuwe contacten op en het geeft over het algemeen veel voldoening.

Natuurlijk is meer hulp altijd welkom. Neem daarom eens contact op met de secretaris van uw hengelsportvereniging en geef aan wat u leuk vindt om binnen uw vereniging te doen. Adressen en telefoonnummers zijn hier te vinden. Daarnaast is het natuurlijk altijd zinvol om collega sportvissers die nog geen lid zijn, lid van uw hengelsportvereniging te maken. Want des te meer sportvissers, des te meer uw vereniging kan doen. Daarom: Vissen? Altijd de VISpas mee!

Joop Bongers
Directeur Sportvisserij Nederland

Bron: Hèt Visblad dec '09, rubriek 'Uitgelicht'.

-> Meer 'Uitgelicht'.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide