Bouw vispassages in kanaal gaat beginnen

3454
05 okt 2010

LEMELERVELD/WIJHE/LAAG ZUTHMEN - De eerste van vier nieuwe vispassages bij stuwen in het Overijssels Kanaal wordt bij Laag Zuthem gebouwd.

Hans de Jong, bestuurder van Waterschap Groot Salland, zal woensdagmorgen om elf uur officieel het startschot hiervoor geven. Dit vindt plaats bij de stuw nabij de weg Langeslag, net buiten Laag Zuthem. De Jong zal met behulp van een kraan een bak met vissen over de stuw tillen.


Gemaal bij Rietberg

Diezelfde dag begint ook de bouw van een vispassage bij het gemaal Rietberg. Deze bevindt zich ten noorden van Wijhe, daar waar de Raalterwetering en Soestwetering samen komen. De passages bij Laag Zuthem en Wijhe moeten voor het stormseizoen klaar zijn, want deze liggen in de zogenoemde regionale waterkering.


Stuw Brok

De drie andere vispassages komen in het gedeelte van het kanaal tussen Laag Zuthem en Lemelerveld. Het gaat om de stuwen Linthorst (Kanaaldijk Noord), Brok (net buiten Lemelerveld) en de stuw die in de bebouwde kom van Lemelerveld ligt. Bij deze laatste stuw wordt ook de oever natuurvriendelijk ingericht. Er komt een inham in de oever en meer begroeiing. Ook komt er een vlonder, zodat mensen gemakkelijker bij de waterkant kunnen komen.

Door de komst van de passages worden vissen tussen Lemelerveld en het Zwarte Water niet meer tegengehouden door de stuwen. Het hoogteverschil kunnen ze hierdoor overbruggen. De vissen kunnen vrijuit zwemmen en zich over een groter gebied verspreiden en voortplanten.

Waterschap Groot Salland bouwt de vispassages, maar de provincie Overijssel neemt de helft van de kosten voor haar rekening. Het project kost ruim een miljoen euro. In eerste instantie zouden de stuwen pas na 2015 worden aangelegd, maar om de economische recessie te bestrijden wordt dit plan vele jaren eerder uitgevoerd.

Bron: De Stentor

-> Meer over vismigratie

Er zijn geen gerelateerde berichten.
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide