PvdD: 'Vrees voor gewelddadige kinderen door visles' (video)

11878
05 okt 2010

De Partij voor de Dieren Friesland heeft afgelopen week een brief aan alle basisscholen in de provincie gestuurd waarin dringend wordt gevraagd niet in te gaan op voorstellen van de Hengelsportfederatie Friesland om vislessen op scholen te geven.

-> Lees ook het bericht in de Leeuwarder Courant

Vislessen worden al enkele jaren gegeven aan kinderen van de hoogste klassen van de basisschool. De lessen worden gegeven door “Vismeesters”, die door Sportvisserij Nederland zijn opgeleid en tijdens de les ondersteuning krijgen van vrijwilligers van de plaatselijke hengelsportverenging. Een visles bestaat uit een biologieles over vis en de leefomgeving, gevolgd door het maken van een vistuigje. Daarna gaan de kinderen onder begeleiding een paar uurtjes vissen in een water vlakbij school.

Kinderen en leerkrachten van scholen waar in de afgelopen jaren vislessen zijn gegeven zijn zonder uitzondering laaiend enthousiast. De kinderen leren van alles over het onderwaterleven en gaan met andere ogen naar het water in hun woonomgeving kijken. De kids die nog nooit hebben gevist maken bovendien op een leuke manier kennis met de sportvisserij, waarbij ze respect voor vis en de natuur wordt bijgebracht. Dat dit aanslaat merkt de plaatselijke hengelsportvereniging vaak aan de toename van jeugdleden na een visles.

De Partij voor de Dieren Friesland vraagt directies van de scholen met klem om geen vislessen te laten geven. Gesteld wordt dat vissen veel angst, pijn en stress ondervinden wanneer ze worden gevangen. Bovendien zouden vissende kinderen zich op latere leeftijd gewelddadig naar andere mensen gedragen.

Pure onzin

Dergelijke gekleurde uitspraken worden door de waarheid achterhaald, weet Sportvisserij Nederland. Alle onderzoeken naar pijn en stress bij vissen laten zien dat het erg onwaarschijnlijk is dat vissen pijn, leed, angst en andere bewuste emoties ervaren. Dat er een verband is tussen het vissen en agressie op latere leeftijd is pure onzin. Uit Amerikaans en Engels onderzoek blijkt juist dat sportvissen resulteert in gezonde kinderen die beter in de omgang met anderen worden. Moeilijk opvoedbare kinderen die regelmatig gaan vissen krijgen betere schoolresultaten en vertonen veel socialer gedrag.

Minister Verburg: vislessen zijn belangrijk

Minister Verburg heeft in 2007 in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren er al op gewezen dat vislessen op basisscholen scholieren respect en verantwoordelijkheidsgevoel bijbrengen voor het leven onder water. "Juist omdat er in Nederland erg veel kinderen vissen (meer dan een half miljoen) is het belangrijk dat zij op een verantwoorde wijze leren omgaan met de vissen en de natuur”, aldus Verburg.


Het Pownews redactieteam met o.a. presentatrice Jojanneke in gesprek met Ed Stoop bij Sportvisserij Nederland in Bilthoven.

Pownews: vanavond om 22:45 Ned 3

Vanavond wordt om 22:45 op Nederland 3 in het programma Pownews aandacht besteed aan de brief van de Partij voor de Dieren. Namens Sportvisserij Nederland komt Vis-TV presentator Ed Stoop aan het woord. Tijdens deze uitzending is het mogelijk om direct te reageren via de website. Reacties worden tijdens de uitzending getoond onderin beeld.

Kijken dus!

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.