Goed nieuws in dossier recreatieve staandwant visserij!

9326
24 mrt 2011

Niet zo lang geleden besloot staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw nog om de recreatieve nettenvisserij langs de kust vrij te geven onder het principe van ‘ja, mits’. Niet zo fraai, want dat zou kunnen leiden tot toename van visstroperij, extra handhaving en toename van ongewenste bijvangsten.

Om het nog maar niet te hebben over de belemmering die zeevissers ervan ondervinden. Sportvisserij Nederland heeft daarop – mede namens diverse natuurorganisaties – een brief aan de Tweede Kamer gericht.

'Nee, tenzij'

Tezamen met de druk vanuit de Tweede kamer (PvdA, CDA, GroenLinks, PvdD, VVD en SP) heeft dat ertoe geleid dat de staatssecretaris in het Algemeen Overleg van 23 maart jl. heeft toegezegd medio april met een Ministeriële regeling te komen die de recreatieve nettenvisserij verbiedt volgens het principe van ‘nee, tenzij’. Een wezenlijk verschil. Daarbij krijgen de kustgemeentes meer zeggenschap en kunnen zij ieder zelf besluiten of en zo ja onder welke vooraf gestelde voorwaarden eventueel recreatieve nettenvisserij toegestaan wordt. Op deze wijze wordt ongereguleerde staand wantvisserij gelukkig voorkomen.

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.