Gesloten tijd!

11824
11 apr 2011

In het voorjaar hebben sportvissers te maken met twee gesloten periodes: een gesloten tijd voor vissoorten (=directe terugzetplicht) en een gesloten tijd voor bepaalde aassoorten. Met name voor de snoek, snoekbaars en baars geeft dit altijd veel vragen omdat de gesloten tijden niet gelijk lopen.

Hieronder lees je hoe het zit met de gesloten tijden.

Van 1 april tot aan 28 mei

Van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei mag je niet met kunstaas, een stukje vis of met een dode vis vissen (gesloten tijd aassoorten). Bovendien moet iedere snoek, snoekbaars of baars die je eventueel vangt, direct worden teruggezet (gesloten tijd voor de vissoorten snoek, snoekbaars en baars).

  

Vanaf 28 mei

Vanaf de laatste zaterdag van mei mag je wettelijk gezien weer met alle toegestane aassoorten vissen (einde gesloten tijd aassoorten). Ook mag je vanaf de laatste zaterdag van mei bovenmaatse snoekbaarzen en baarzen in bezit hebben (einde gesloten tijd voor snoekbaars en baars) mits de voorwaarden van de vergunning dat toestaan. Snoek moet echter nog steeds direct worden teruggezet (gesloten tijd snoek). Vanaf 1 juli (einde gesloten tijd snoek) zou je wettelijk gezien een snoek mogen behouden. Op grond van de voorwaarden in de vergunning is dit echter vrijwel altijd verboden.

Vergunningvoorwaarden

Let op de vergunningvoorwaarden: een visrechthebbende, bijvoorbeeld je eigen vereniging, kan als voorwaarde in de schriftelijke toestemming een langere gesloten periode vaststellen voor bepaalde vissoorten.

Een visrechthebbende mag ook een langere gesloten periode vaststellen voor het gebruik van bepaalde aassoorten. Dit is bijvoorbeeld gebeurd bij het IJsselmeer en het Markermeer waar de gesloten tijd voor bepaalde aassoorten al eerder ingaat en ook langer duurt dan de wettelijke periode.

In de Landelijke Lijst van Viswateren die hoort bij de VISpas is te lezen dat de gesloten periode voor deze wateren is vastgesteld van 16 maart tot en met 30 juni. Kijk dus ook altijd naar de voorwaarden.

Overige vissoorten

Van 1 april tot en met 31 mei moeten ook de barbeel, winde, kopvoorn, serpeling, sneep en vlagzalm altijd direct worden teruggezet (gesloten tijd voor deze vissoorten). De zeeforel en zalm moeten het hele jaar worden teruggezet (gesloten tijd voor deze vissoorten).

-> Meer visserijwetten en -regelgeving

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide