Visserijkundig onderzoek winter 2010-2011

10306
21 apr 2011

Afgelopen winterseizoen heeft Sportvisserij Nederland weer door heel het land visserijkundige onderzoeken verricht. Aan de hand van de resultaten zijn rapporten met aanbevelingen opgesteld.

Daarmee kunnen de visrechthebbenden – hengelsportverenigingen en -federaties – aan de slag om de visstand en/of inrichting van het water te verbeteren.

Voor veel hengelsportverenigingen waren afnemende vangsten reden om een visserijkundig onderzoek uit te laten voeren. Deze bleken vooral te worden veroorzaakt door het vrijwel compleet ontbreken van vis tussen de 20 en 40 centimeter, waarschijnlijk door aalscholverpredatie.

Op wateren waar dit aan de orde was, is geadviseerd om gaaskooien en takkenbossen aan te brengen, zodat de vis meer beschutting heeft. In het Lage Bergse Bos bij Rotterdam en de vijvers in Schagen en Spaarnwoude was massale wintersterfte de aanleiding voor een onderzoek. Voor deze wateren is geadviseerd om te baggeren en diepere gedeeltes te creëren als overwinteringsplek voor vis.

In de praktijk

Bij een visserijkundig onderzoek huurt Sportvisserij Nederland een oud-beroepsvisser in voor de visserij met de zegen: een groot net dat over een groot wateroppervlak wordt uitgevaren en langzaam wordt binnengetrokken. Daarmee wordt de vis van het ‘open water’ gevangen.

Medewerkers van Sportvisserij Nederland vissen vervolgens met een aparte boot de oeverzones af met elektriciteit. Van de gevangen vis wordt de lengte en het gewicht gemeten en de soortensamenstelling bekeken. Aan de hand daarvan wordt een adviesrapport opgesteld, waarmee eventuele knelpunten in de visstand of het viswater kunnen worden verholpen.

Overzicht onderzoeken

De locaties waar de onderzoeksploeg van Sportvisserij Nederland het afgelopen winterseizoen allemaal is geweest:

Najaar 2010 Winter 2011
Droomvijver te Hoensbroek Jan Verhoefgracht Maarsseveen
De Laak Koeweide Barneveld
Vijvers Hengelo 2 wateren
Geestmerambacht te Langendijk Houtrak (Spaarnwoude) te Haarlem
Hulsterplas te Nieuwleusen Plas Alteveer te Pekela
Sportpark Zuid te Doetinchem Visvijver Larenseweg te Vorden
Vijvers Baalder te Hardenberg Meezenbroekervijver te Heerlen
Geminivijver te Tilburg Vijvers te Balk
Bellingerweer te Dalfsen Fortgracht Abcoude
Meijel de Donk Lage Bergse Bos
Kasteelvijver te Limbricht Vijvers
Heemskerk Plas Wollinghuizen te Vlagtwedde
Visvijver Schinveld Visvijver Yde-de Punt
Div. zandwinplassen Espelervaart te Emmeloord
Grand Canal te Renswoude
Put van Balk te Utrecht

-> Meer over visserijkundig onderzoek

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.