Peuk doodt vissen

13217
22 apr 2011

Dat sigarettenpeuken schadelijk zijn voor het milieu was al bekend, maar dat alleen de filters van niet-gerookte sigaretten al dodelijk zijn voor vissen is nieuw.

Als je twee sigarettenpeuken per dag zou laten weken in een liter water, zouden alle vissen die in dat water zwemmen doodgaan. Dat onderzochten en bevestigden Amerikaanse onderzoekers gisteren in het onderzoekstijdschrift Tobacco Control.

Tijdens het telen van tabak en het maken van sigaretten worden veel chemische producten gebruikt. Sporen hiervan zitten vaak nog in sigaretten die voor consumptie worden gebruikt. Uit weggegooide sigarettenfilters lekt vervolgens een mengsel van giftige stoffen die dus ook dodelijk is voor leven in het water, aldus auteur Elli Slaughter.

Sigarettenpeuken zijn de meest voorkomende vorm van zwerfvuil. Naar schatting van Slaughter en haar team worden elk jaar wereldwijd 4,5 biljoen sigarettenpeuken weggegooid. De meeste komen meteen in het milieu terecht. Van alle zwerfafval op Amerikaanse stranden, in rivieren en op het land bestaat dertig procent uit sigarettenpeuken.

Bron: NOS.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.