Zeesluis op een kier voor paling

5257
12 mei 2011

Palingen trekken via Nederlandse wateren van en naar de Atlantische Oceaan om zich daar voort te planten. Veel paling haalt de eindbestemming echter niet. Ze worden gehakt in gemalen of zwemmen tegen dichte sluisdeuren. De Groote Zeesluis in Muiden is zo’n sluis.

Vanaf zaterdag 14 mei, tijdens de Europese Fish Migration Day, wordt de deur van deze sluis door Waternet veel vaker opengezet. Zo kunnen palingen en andere vissen makkelijker doorzwemmen.

Betere vissentrek tussen Vecht en IJmeer

De Groote Zeesluis in Muiden stond tot voor kort alleen overdag in de zomerperiode open, bij een peilverschil van minimaal 5 cm, om vers water uit het IJmeer de Vecht in te laten. Vanaf nu doet Waternet de sluisdeur ook op een kier bij een gelijk waterpeil. En met de invoering van een automatische sluisbediening kan dit voortaan 24 uur per dag. Zo krijgen vissen veel meer kans om van het IJmeer naar de Vecht te zwemmen en ondersom.

Wiegert Dulfer, Dagelijks Bestuurder van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en opdrachtgever van Waternet: "Ik vind het belangrijk dat we ons beheergebied toegankelijk maken voor trekvissen. Met simpele maar slimme maatregelen is gebleken dat we sluizen ook passeerbaar kunnen maken voor vissen. En dat doen we nu dan ook."

Visvriendelijke oplossingen

Waternet neemt, in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, allerlei maatregelen om de trek van de vis langs sluizen, gemalen en stuwen te verbeteren. Op een overzichtelijke kaart kunt u zien welke maatregelen dat zijn.

Bekijk de kaart met visvriendelijke oplossingen (pdf)

Open dag vissentrek op 14 mei

Zaterdag 14 mei is de Europese Fish Migration Day. Dit is een internationale dag op initiatief van de organisatie Living North Sea, waarvan Waternet en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht deelnemers zijn. Op verschillende locaties in zeven landen rondom de Noordzee wordt informatie gegeven over de trek van vissen.

Medewerkers van Waternet informeren bezoekers en geïnteresseerden op de Groote Zeesluis van Muiden van 11.00 tot 16.00 uur over vissentrek en de maatregelen die Waternet neemt om de vissentrek te bevorderen. Ook geeft Waternet uitleg over de bediening van de sluisdeur die voortaan zoveel mogelijk open staat.

-> Meer Fishmigration Day

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.