14 mei Vismigratiedag: Nederland opent de poort voor vis! (video)

7738
12 mei 2011

Zaterdag 14 mei vindt in zes landen rond de Noordzee de eerste internationale vismigratiedag plaats. Dit speciale evenement is een initiatief van de vijftien organisaties die deelnemen aan het Europese project Living North Sea.

In Nederland doen verschillende natuur- en waterbeheerders mee. Verspreid over het land kun je op vijftien locaties middels excursies, workshops, exposities en doeactiviteiten voor kinderen in de wondere wereld van de vis duiken.

Er zijn veel vissoorten die tussen zout en zoet water en in het zoete binnenwater moeten migreren om te kunnen overleven. In de Noordzee regio zijn dat bijvoorbeeld de Atlantische zalm, zeeforel, paling en ernstig bedreigde soorten zoals de Atlantische steur en de houting. Stuwen, dammen, gemalen, waterkrachtcentrales en sluizen vormen voor deze vissoorten vaak een onneembare barrière.

Hierdoor kunnen de paai- en opgroeiplaatsen niet worden bereikt en staan sommige soorten op het punt van uitsterven. Water- en natuurbeheerders, maar ook hengelsportorganisaties, werken aan het verbeteren van deze situatie. Bijvoorbeeld door het aanleggen van vispassages en visveilige gemalen, zodat de vissen hun natuurlijke reis ongeschonden kunnen vervolgen.

Activiteiten Nederland

In Nederland zijn op 14 mei verspreid over het land open dagen over vismigratie. De deelnemende organisaties geven hiermee hun blijk van het belang voor een open poort voor vis. Op vijftien locaties kunnen bezoekers onder deskundige leiding op expeditie langs vistrappen en visvriendelijke gemalen om te zien hoe deze precies werken. Ook zien zij hoe visstandonderzoek in zijn werk gaat en kunnen ze de vissen waar het om gaat van dichtbij bekijken in aquaria. Voor de jeugd zijn er leuke en educatieve activiteiten over en met vissen.

Living North Sea

De internationale vismigratiedag is een initiatief van het Europese project Living North Sea. In dit project werken vijftien organisaties uit de zeven Noordzeelanden samen aan een vrije doorgang voor vissen tussen zoet en zout water in het Noordzeegebied. Zo proberen zij bepaalde vissoorten voor uitsterven te behoeden. Surf naar de speciaal voor deze gelegenheid geopende website www.fishmigrationday.eu voor een overzicht van de locaties en activiteiten op zaterdag 14 mei.

Videomateriaal

Klik hier voor een dozijn filmpjes met onderwaterbeelden van bijzondere vissoorten in Nederland.

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.