Habitats van de kwabaal

4896
07 jun 2011

Over de voorkeur van de kwabaal voor habitats in kleine stromende wateren is weinig bekend. Meer kennis daarover is van belang om populaties te beschermen en te ondersteunen. Ook voor herintroductieprogramma’s (Vlaanderen, Nederland) is dergelijke informatie belangrijk.

Amerikaanse onderzoekers hebben het gebruik en de voorkeuren van de kwabaal voor verschillende habitats in kaart gebracht. Diepte, substraattype en de “vastheid” van het substraat bleken de belangrijkste factoren op het niveau van microhabitat (individueel leefgebied). De kwabaal bleek een duidelijke voorkeur te hebben voor stroomkommen boven ondiepere gedeelten, en los, grof substraat (grote stenen). Ondiep, snelstromend water was het minst in trek.

Op stroomgebiedsniveau werd de voorkeur vooral bepaald door het verhang (gradient), met een voorkeur voor wateren of trajecten met een middelmatig tot groot verhang. Daarnaast bleken voor de stroomgebieden de gemiddelde watertemperatuur in de zomer, mate van meandering en dominant substraattype mede bepalend. De kwabaal meed stroomgebieden met een watertemperatuur boven 21,5 C. Daarentegen is er wel een voorkeur voor plaatsen met veel beschutting en schaduw door bijvoorbeeld oeverbegroeiing.

De resultaten van het onderzoek kunnen worden toegepast bij het selecteren van kansrijke gebieden voor bijvoorbeeld herintroducties en het voorbereiden en uitvoeren van planmatig (kwabaal)beheer en beekherstel.

Bron: Dixon, C.J. & J.C. Vokoun (2009). Burbot resource selection in small streams near the southern extent of the species range. Ecol. Freshw. Fish. 18: 234-246.

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.