Zoon (11) redt leven vissende vader

4116
10 okt 2011

In de buurt van Annecy heeft de elfjarige Jérémy dankzij zijn heldhaftige optreden het leven van zijn vader Jérôme Gouninet (46) gered. De vader was tijdens een dagje vissen aan de Barrage de Motz (nabij Seyssel) geëlektrocuteerd nadat zijn vislijn per ongeluk een hoogspanningsleiding had geraakt.

De man kreeg een stroomstoot van enkele tienduizenden volt en sloeg paars uit. De knaap reageerde heel gevat door zijn vader om te draaien, meteen mond-op-mondbeademing toe te passen en vervolgens naar zijn tante, die verpleegster is, te bellen. "Zonder het kordate optreden van mijn zoon, zou ik het niet gehaald hebben", zegt de vader in Le Parisien. "Wat hij gedaan heeft, is ongelooflijk. Hij heeft echt mijn leven gered."

Jérôme Gouninet uit Meythet legt uit wat er precies gebeurd is. "Toen Jérémy een lange vislijn in carbon van zeven meter wilde nemen, lukte dat niet zo goed. Uit angst dat hij enkele takken zou breken, heb ik die grote vislijn overgenomen. Toen liep het mis, want ik had de hoogspanningslijnen van 20.000 volt boven ons hoofd niet gezien. De vislijn raakte de hoogspanningslijn en ik werd geëlektrocuteerd en tegen de grond gesmakt."

Slang

Jérémy had niet meteen door wat er gebeurd was. "Ik hoorde mijn papa hard vloeken", vertelt zijn elfjarige zoon. "Ik dacht eerst dat hij gebeten was door een slang, want er zitten er daar veel. Ik ben meteen naar hem gelopen. Hij lag op zijn buik en ik heb hem omgedraaid. Tot mijn ontzetting merkte ik dat zijn hoofd vol bloed zat en dat hij helemaal paars was uitgeslagen. Bovendien had hij ademhalingsproblemen en was zijn tong aan het vastgeraken in zijn keel. Ik heb om hulp geroepen, maar er was helemaal niemand in de buurt. Ik probeerde mijn angst onder controle te houden. Omdat hij bijna niet meer kon ademen, heb ik mond-op-mondbeademing gebruikt. Ik had die methode al zien toepassen in films en reportages op tv."

"In gezicht geslagen"

"Vervolgens heb ik zijn gsm genomen en naar mijn tante Fabienne gebeld. Zij is een verpleegster. Ik vertelde haar dat papa helemaal blauw zag en zijn raadde me aan hem op zijn zij te leggen. Hij was echter te zwaar en daarom heb ik geprobeerd hem weer bij bewustzijn te brengen. Ik heb een paar keer op zijn gezicht geklopt en uiteindelijk kwam hij weer bij. Tante Fabienne zei dat zij de hulpdiensten zou bellen. Mijn papa heeft zich dan naar de auto gesleept en ik heb hem geholpen om in te stappen."

Brandwonden

"Eens in de auto, ben ik er toch in geslaagd 400 meter verderop te rijden, tot aan de stuwdam waar er enkele arbeiders aan het werk waren," gaat de vader verder. "Dan is de brandweer gekomen en die hebben me naar het ziekenhuis van Annecy gebracht. Ik was verbrand aan mijn rechtervoet en aan mijn linkerhand en had ook een gapende hoofdwonde door de val, maar dankzij mijn zoon heb ik dit avontuur overleefd."

Eerste hulp

Dat bevestigt tante Fabienne. "Ik sta versteld van de maturiteit van mijn neefje. Zijn juiste handelingen hebben zijn vader weer bij bewustzijn gebracht. Ik moet zeggen dat ik wel aangedaan was door het telefoontje. Zeker toen Jérémy me zei 'Ik wil niet dat papa sterft'. Die jongen heeft echt alert gereageerd ondanks de dramatische situatie. Dit incident toont nog maar eens hoe belangrijk het is onze jeugd te informeren over eerste hulp."

Eeuwig dankbaar

De vader is zeker dat hij zijn leven te danken heeft aan Jérémy. "Als mijn zoon me niet meteen had omgedraaid toen ik niet meer kon ademen, dan was ik wellicht gestikt. Ook zijn mond-op-mond heeft me gered. Alleen zou ik dit niet overleefd hebben. Ik ben hem voor eeuwig dankbaar. Zelfs de brandweerlui hebben hem een uitgebreid gefeliciteerd."

Bescheiden

Het laatste woord is voor Jérémy die op zijn school als een held onthaald werd. Hij blijft bescheiden. "Ik ben vooral heel blij dat ik mijn vader gered heb." (kh)

Bron: HLN.be

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide