Gezocht: stagiair met steurliefde

6538
07 dec 2011

Gezocht: een hbo/universitair eindejaars student(e) met biologie of aquatische ecologie, kennis van gis is een pre. ARK en RAVON bieden je een prachtige stage die alles met de zoetwatergigant 'Atlantische steur' te maken heeft.

De Atlantische steur, die een lengte tot 3,5 meter kan bereiken, is de grootste vis die vroeger in het Rijnsysteem rondzwom. Door verschillende oorzaken (o.a. watervervuiling, riviernormalisatie/kanalisatie en overbevissing) is de steur in de jaren '50 uit de Rijn verdwenen.

Maar tegenwoordig is het rivierwater weer schoon en is er op diverse trajecten grondig gewerkt aan rivierherstel (op diverse manieren is nieuwe ruimte gecreëerd voor de rivier zoals d.m.v. het aantakken van uiterwaarden en loslaten van harde oevers). Dit biedt duidelijk goede mogelijkheden voor herintroductie van de Atlantische steur.

Herintroductie

WNF, ARK Natuurontwikkeling, Sportvisserij Nederland en RAVON maken zich samen sterk om de Atlantische steur terug te krijgen in de Rijn. In 2012 start een pilot voor herintroductie. Daarvoor is het belangrijk om de kwaliteit en de verspreiding van het huidige paai- en opgroeigebied te inventariseren op de Rijn, zowel in Nederland als in Duitsland.

Het werk behelst literatuuronderzoek, een kaartering in GIS, en indien nodig ook veldwerk. De stagiair moet een vergelijking maken tussen de in de literatuur gevonden informatie en de informatie die er bekend is over het leefgebied van de laatste steurpopulatie van West-Europa die zich bevindt op de Gironde. Daarbij wordt ook gekeken naar factoren als saliniteit, stroomsnelheid, diepte, substraat en voedselbeschikbaarheid.

Paai- en opgroeigebied

Van de stagiair wordt verwacht dat er a.d.h.v. het opgeleverde stagerapport (inclusief een kaart van de Rijn, met daarop een exacte aanduiding van het geschikte habitat) een uitspraak gedaan kan worden over de ligging en de omvang van de huidige paai- en opgroeigeibed voor de Atlantische steur in het Rijnsysteem.

De uitvoering van het werk vindt plaats onder directe begeleiding van ARK en RAVON. Daarnaast zijn er faciliteiten beschikbaar bij WNF, Sportvisserij Nederland en RAVON.

  • Niveau: HBO of Universitair
  • Periode: januari 2012 tot mei 2012 (5 maanden)
  • Begeleider: Bram Houben (ARK) en Jan Kranenbarg (RAVON)
  • Geïnteresseerden wordt gevraagd te reageren door contact op te nemen met Bram Houben:

ARK Natuurontwikkeling
Nieuwe Kazernelaan 10 G20
6711JC Ede
The Netherlands
Tel +31 (0) 6 3054 3441
www.ark.eu

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.