Superprestatie voor het Meerlanden team

5941
09 jul 2012

Voor de 3e keer op rij is de Nederlandse ploeg in het Italiaanse Florence als winnaar van de Meerlandenwedstrijd geëindigd. Nadat in 2010 in eigen land het goud werd behaald, waren wij vorig jaar in het Franse Courtavon de besten.


Het parkoers aan de Arno rivier voordat de strijd losbarst

Op 8 en 9 juli jl. werden de wedstrijden in de Arno in Florence gehouden. Een prachtige stad in een enorm uitdagend visland. Midden in de stad ligt een uniek parcours. Zowel de dames- als onze veteranenploeg visten er vorig jaar het wereldkampioenschap. Het vangen van kleine alvers en een enkele dikke karper tussen 6 en 10 kg was toen de visserij. Niet echt een manier van vissen die men in Nederland kan beoefenen.

Ervaring en hard werken tijdens de trainingen is dan de enige manier om het enigszins onder de knie te krijgen. Met een 6 landenploeg die dit jaar is samengesteld uit mannen die elkaar aanvullen op kunde, talent en karakter, stond er een team aan het water waaraan je dat wel kunt overlaten. Plots bleken er dan ook kleine karpers á 100 tot 300 gram rond te zwemmen die voor de meeste vissers heel lastig te vangen zijn. Zelfs Italië had het in eerste instantie niet door. Dat elk nadeel zijn voordeel heeft bleek op dinsdag. Het parcours was die dag niet toegankelijk vanwege de weekmarkt in Florence. De uitwijk naar een traject 500 meter verderop (vorige jaar het WK veteranen parcours), was een mooie gelegenheid om de vismanier op de kleine karpers verder uit te dokteren. Uiterst slimme visjes die met de juiste techniek en manier van voeren ineens zelfs heel goed te vangen waren. Prachtig om te zien hoe de ervaren mannen binnen een team dat uitdokteren en dat dan “verder geven” aan de jongeren. Als coaches laat je het gebeuren en stuur je hier en daar bij in dit teamproces. Nu nog de uitvoering tijdens de wedstrijd.

Vooraf aan de eerste wedstrijddag kon je merken dat er druk stond op de ploeg. Als je dan 's-morgens start met een slechte loting, in de beide eindvakken A en E het binnenste nummer, dan weet je dat je aan de bak moet. Op zo’n moment is het fijn om veel steun en medeleven te hebben vanuit vissend Nederland. Het aantal is niet te schatten maar het team werd overladen met ontelbare Sms’jes en e-mailberichten. Nog nooit waren de steunbetuigingen en succes berichtjes zo massaal. Ik heb het idee dat iedereen ons het succes gunde. Prachtig en namens het team dank daarvoor!

<< Frans v. Berkel met een karper van 11 kg.

De eerste wedstrijddag verliep zoals we verwacht hadden. Hier en daar een enkele dikke karper maar voor een goed teamresultaat had je per persoon een paar kilo kleine karpertjes nodig. We deden het perfect, met als uiteindelijk resultaat gedeeld 1e samen met Luxemburg. Beiden hebben we 12 punten. Italië staat 3e met 16 punten. Zonder iemand te kort te doen wil ik toch Thijs Lupsen benoemen; op een kansloze plek in het eindvak werd hij 4e. Vissend 100% in het teambelang wint hij daar 3 punten voor de ploeg. En 's-morgens versleet hij een paar schoenen als bankrunner. Petje af !!

Op dag twee van de wedstrijd vond een herhaling plaats van dag één, met een kleine aanpassing in de aanpak. Kort bij de kant werden ook wat pieren gecupt voor een verdwaald meervalletje. Even “peuren” met wat pieren en we vingen allemaal wel zo’n vis. Daarnaast waren we ook goed gesteld op de 13 meter lijn. 28 honderdste bovenlijn, en een even dikke onderlijn samen met een 3 mm dikke hydrolastic elastiek en een stevig haakje wat ze niet over de helft kunnen bijten en succes zou verzekerd moeten zijn. Uiteraard in combinatie met de aanpak op kleine karpers, wat absoluut de basis was voor een goed teamresultaat.

Hierboven Christian Surquin met zijn vangst op de 2e dag

Het eindresultaat was grandioos 4 x eerste in de sector en een 2- tje. 6 punten ga er maar aan staan in Italië! Een bijzondere vermelding verdient onze benjamin van de ploeg, Luc de Werd. Zijn kopplek was zo dood als een pier en dat kon maar aan op één ding duiden er lag waarschijnlijk een gigantische meerval te azen en bubbels te blazen. Dan kun je maar één ding doen, dat beest vangen…. 20 minuten lang hebben Luc, de supporters en de coaches een hartslag van 180 gehad, maar hij kwam binnen! Een meerval van 13 kg en 132 cm. Zo’n vis vangen met je vaste stok op een rivier, ik zie het niemand nadoen. Klasse!


Luc de Werd met een meerval van 13 kg en 132 cm

Klasse was ook de organisatie, gewoon perfect. Prima weegploeg met weegschalen om jaloers op de worden, gewoon minus 800 gram als het netje er niet aan hing.
Het eindresultaat was perfect. We winnen met 18 punten over twee dagen, Italië werd tweede met 31 punten en Luxemburg 3e. Kortom een schitterende week , dat er nog veel mogen volgen.



Hoofdsponsor Wedstrijden Zoetwater Senioren
Sportvisserij Nederland

Stefan Verhoeven

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.